Tofurnik – sernik z tofu: przepis wegański

2021-03-29
Tofurnik – sernik z tofu
Autor: Shutterstock Coś na deser, ale z tofu i mleka roślinnego.
łatwy
75 min
4

Tofurnik to puszysty odpowiednik sernika dla wegan - z kostkami tofu i mlekiem sojowym. Tofurnik można również upiec na spodzie z kruchego ciasta lub herbatników.

Przepis pochodzi z książki „Rośliny strączkowe”.

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 2 kostki tofu
  • szklanka mleka sojowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zmiksuj tofu z mlekiem sojowym i olejem, dodaj cukier zwykły i waniliowy oraz sok z cytryny i miksuj dalej.
  • Gdy masa będzie gładka, dodaj mąkę i wymieszaj, następnie wmieszaj rodzynki.
  • Przełóż do formy i piecz 45–60 minut w 160°C.
  • Po wystudzeniu wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia posyp cukrem pudrem i podawaj.