Te bułeczki są pyszne i skrywają słodkie nadzienie. Łatwiejszego przepisu nie znajdziesz

drożdżówki z serem
Autor: Shutterstock Oto najprostsze drożdżówki z serem. W tych puszystych bułeczkach można się zakochać.
łatwy
90 min
4

Dieta wegetariańska

Drożdżówki z serem to klasyczne słodkie bułeczki. Zamiast je kupować, bez problemu można je upiec w domu. Słodkie bułeczki drożdżowe po brzegi wypełnione serowym farszem są nie tylko pyszne i idealnie puszyste, ale i bardzo łatwe do zrobienia. Z tym sprawdzonym przepisem drożdżówki wyjdą już za pierwszym razem. Poznajcie przepis na wyborne drożdżówki z serem.

Jak zrobić nadzienie serowe do drożdżówek?

Drożdżówki upieczone według tego sprawdzonego przepisu wypełnione są serowym farszem. Do jego przygotowania potrzebne są tylko dwa składniki, czyli twaróg i miód. Najlepszy jest ser twarogowy, który nie zmienia swojej struktury po upieczeniu. Dodatek miodu sprawia, że nadzienie jest w sam raz słodkie. Oba składniki wystarczy dokładnie wymieszać i nałożyć do bułeczek drożdżowych.

Jak się piecze drożdżówki?

Przepis na domowe drożdżówki z dodatkiem sera twarogowego nie jest skomplikowany. Trzeba jednak pamiętać, że przygotowanie bułeczek wymaga więcej czasu. Robi się je z ciasta drożdżowego, które rządzi się swoimi prawami i wymaga czasu. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Jak więc zrobić pyszne domowe drożdżówki z serem? Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane w przepisie. Postępując krok po kroku, doskonałe bułeczki drożdżowe wzbogacone słodkim nadzieniem z sera udadzą i będą smakować każdemu.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 2. krok – przygotowanie nadzienia serowego
  • 3. krok – rozwałkowanie ciasta i uformowanie bułeczek, odstawienie do drugiego wyrośnięcia
  • 4. krok – nałożenie serowego nadzienia
  • 5. krok – upieczenie drożdżówek z serem w piekarniku

W jakiej temperaturze piec drożdżówki z serem?

Puszyste drożdżówki z serowym nadzieniem przygotowane według tego sprawdzonego przepisu piecze się w piekarniku. Blachę z bułeczkami wstawia się do nagrzanego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Pieczenie trwa około 20 minut. W tym czasie serowe drożdżówki pięknie wyrosną i staną się niesamowicie puszyste.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

  • nadzienie:
  • 150 g twarogu
  • 4 łyżki płynnego miodu

  • dodatkowo:
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do większej miski przełożyć pokruszone drożdże i wlać wodę. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
  • Do wyrośniętego zaczynu stopniowo wsypywać mąkę z solą i mieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
  • Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1 godzinę.
  • Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać miód i dokładnie wymieszać.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Chwilę wyrabiać, a następnie rozwałkować. Za pomocą okrągłej foremki o średnicy około 8 cm wykrawać koła. Ułożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
  • Na środku każdego koła za pomocą szklanki zrobić wgłębienie i wypełnić je serowym nadzieniem. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, jako deser lub słodką przekąskę.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej