Te bułeczki są pyszne i skrywają słodkie nadzienie. Łatwiejszego przepisu nie znajdziesz
Dieta wegetariańska
Drożdżówki z serem to klasyczne słodkie bułeczki. Zamiast je kupować, bez problemu można je upiec w domu. Słodkie bułeczki drożdżowe po brzegi wypełnione serowym farszem są nie tylko pyszne i idealnie puszyste, ale i bardzo łatwe do zrobienia. Z tym sprawdzonym przepisem drożdżówki wyjdą już za pierwszym razem. Poznajcie przepis na wyborne drożdżówki z serem.
Jak zrobić nadzienie serowe do drożdżówek?
Drożdżówki upieczone według tego sprawdzonego przepisu wypełnione są serowym farszem. Do jego przygotowania potrzebne są tylko dwa składniki, czyli twaróg i miód. Najlepszy jest ser twarogowy, który nie zmienia swojej struktury po upieczeniu. Dodatek miodu sprawia, że nadzienie jest w sam raz słodkie. Oba składniki wystarczy dokładnie wymieszać i nałożyć do bułeczek drożdżowych.
Jak się piecze drożdżówki?
Przepis na domowe drożdżówki z dodatkiem sera twarogowego nie jest skomplikowany. Trzeba jednak pamiętać, że przygotowanie bułeczek wymaga więcej czasu. Robi się je z ciasta drożdżowego, które rządzi się swoimi prawami i wymaga czasu. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jak więc zrobić pyszne domowe drożdżówki z serem? Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane w przepisie. Postępując krok po kroku, doskonałe bułeczki drożdżowe wzbogacone słodkim nadzieniem z sera udadzą i będą smakować każdemu.
- 1. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
- 2. krok – przygotowanie nadzienia serowego
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta i uformowanie bułeczek, odstawienie do drugiego wyrośnięcia
- 4. krok – nałożenie serowego nadzienia
- 5. krok – upieczenie drożdżówek z serem w piekarniku
W jakiej temperaturze piec drożdżówki z serem?
Puszyste drożdżówki z serowym nadzieniem przygotowane według tego sprawdzonego przepisu piecze się w piekarniku. Blachę z bułeczkami wstawia się do nagrzanego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Pieczenie trwa około 20 minut. W tym czasie serowe drożdżówki pięknie wyrosną i staną się niesamowicie puszyste.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 50 g świeżych drożdży
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
nadzienie:- 150 g twarogu
- 4 łyżki płynnego miodu
dodatkowo:- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do większej miski przełożyć pokruszone drożdże i wlać wodę. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
- Do wyrośniętego zaczynu stopniowo wsypywać mąkę z solą i mieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
- Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1 godzinę.
- Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać miód i dokładnie wymieszać.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Chwilę wyrabiać, a następnie rozwałkować. Za pomocą okrągłej foremki o średnicy około 8 cm wykrawać koła. Ułożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
- Na środku każdego koła za pomocą szklanki zrobić wgłębienie i wypełnić je serowym nadzieniem. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, jako deser lub słodką przekąskę.