Bezy z owocami - wilgotne i miękkie w środku!
Wypróbuj przepis na bezy z owocami, lekki deser, który rozpływa się w ustach! Bezy z przepisu wychodzą kruche z wierzchu i wilgotne w środku, słowem - idealne. Sprawdź, jak zrobić klasyczne bezy z miękkim, ciągnącym się wnętrzem.
Polecamy także przepisy: Tort bezowo-owocowy w 15 minut oraz Malinowa rolada bezowa
Bezy i beziki
Beza, czyli masa białkowo-cukrowa, to dla łasuchów wynalazek epokowy. Słodka, krucha, lekko ciągnąca się w środku beza w kontrze do soczystych, kwaskowatych owoców to po prostu przebój wszechczasów. Bezę można wykorzystać nie tylko do przygotowania tortu Pavlova. Do masy białkowej, jeszcze przed pieczeniem, można dodać kakao, kawę rozpuszczalną lub orzechy, aby zmienić smak i teksturę tego smakołyku. Tak przygotowana beza, aż prosi się by ją połączyć z kremem jajeczno-maślanym. A do tego podać filiżankę czarnej kawy z kardamonem.
Torcik bezowy z kremem kawowym: przepis na pyszny deser
Tort Esterházy: węgierski deser bezowy z kremem maślanym
Dakłas: przepis na francuski tort bezowy Dacquoise z bakaliami
SKŁADNIKI
- 4 białka dużych jaj
- 25 dag cukru pudru
- 400 ml śmietanki kremówki
- 50 dag owoców jagodowych (mogą być mrożone)
- Szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka wlej do miski, dodaj szczyptę cukru i ubijaj mikserem lub trzepaczką. Nie przerywając ubijania, wsypuj stopniowo 20 dag cukru. Ubijaj pianę z białek tak długo, aż stanie się idealnie gładka i sztywna.
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Łyżką wykładaj porcje masy bezowej, nadając jej okrągły kształt. Piecz godzinę.
- Po tym czasie bezy powinny być kruche z zewnątrz i lekko ciągnące w środku.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij z pozostałym cukrem. Bitą śmietanę wyłóż na ostudzone bezy i udekoruj owocami (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić).