Tort bezowo-owocowy w 15 minut - pomysłowy przepis

Tort bezowo-owocowy w 15 minut - pomysłowy przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Tort bezowy można szybko przygotować, wykorzystując gotowe beziki

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Za chwilę przychodzą goście, a ty nie masz dla nich nic słodkiego? Może znajdziesz w kuchni owoce, beziki i kremówkę? Jeśli tak, to masz problem z głowy. Szybko zaserwujesz gościom pyszny tort bezowo-owocowy. Sprawdź, jak go zrobić.

Składniki

  • 50 dag mieszanych owoców (truskawek, malin, poziomek, jeżyn, jagód, borówek amerykańskich itp.)
  • 35 dag bezików
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego, ewentualnie 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce starannie umyj i osusz. Usuń szypułki. Kilka ładnych sztuk odłóż do dekoracji ciasta.

  • Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie.

  • Kremówkę schłodź w lodówce, następnie dobrze ubij z dodatkiem cukru, cukru wanilinowego (i ewentualnie z ziarenkami wanilii). Na koniec dodaj przestudzoną żelatynę.

  • Dno tortownicy wyłóż gęsto bezikami. Połóż na wierzch owoce. Całość przykryj ubitą śmietaną kremówką.

  • Udekoruj pozostałymi owocami (możesz dodać również listki świeżej mięty). Tort najlepiej smakuje schłodzony.