Torcik bezowy z kremem kawowym: przepis na pyszny deser

Torcik bezowy z kremem kawowym: przepis na pyszny deser

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Torcik dekorujemy wedle uznania - kremem, wiórkami czekoladowymi, ulubionymi owocami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Torcik bezowy z masą kawową to prawdziwa uczta dla wielbicieli słodkości. Smak bezy doskonale komponuje się z delikatną masą kawową z serka mascarpone. Odrobina likieru amaretto doda całości lekko migdałowego smaku.

Składniki

  • blaty bezowe:
  • 6 białek
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • krem:
  • 250 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru
  • około 1 łyżki stołowej mocnej kawy (najlepiej espresso)
  • opcjonalnie: odrobina likieru amaretto

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka ubić na sztywno, następnie dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier puder. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, uformować 3 okrągłe blaty równej wielkości i piec w temperaturze 140ºC mniej więcej przez godzinę. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

  • Śmietankę ubić, następnie połączyć z serkiem mascarpone i pozostałymi składnikami.

  • Gotową masą przełożyć blaty bezowe. Wierzch posypać kakao, wiórkami czekolady lub udekorować świeżymi owocami.