Dakłas - łatwe i efektowne ciasto. Przepis na francuski tort bezowy Dacquoise z bakaliami

2023-01-17
dakłas
Autor: Shutterstock Dakłas to efektowny deser z bezowych blatów przekładanych kremem.
łatwy
25 min
4

Dakłas, właściwie Dacquoise, to francuski tort bezowy. Pyszne połączenie kruchej i wilgotnej bezy z bakaliami oraz wybornego kremu na bazie serka mascarpone i kajmaku tworzy znakomita kompozycję. Wbrew pozorom to łatwy w przygotowaniu deser, który uświetni każdą rodzinną imprezę. 

Pochodzenie ciasta dakłas

Dacquoise (dakłas) to pyszny francuski deser składający się z warstw bezy przełożonej kremem z dodatkiem prażonych orzechów. Można przygotowywać w różnych odmianach i smakach. Deser zwykle podaje się dobrze schłodzony, udekorowany owocami i syropami. Słowo „Dacquoise” pochodzi od nazwy miasta w południowo-zachodniej Francji Dax. Pochodzący z XVII wieku deser jest uważany za tradycyjne francuskie danie, ale jest popularny na całym świecie.

Warianty dakłasu

Ze względu na swój luksusowy charakter początkowo zarezerwowany był dla dworu francuskiego. Dacquoise stał się popularny w Anglii w 1789 roku, kiedy wielu francuskich szefów kuchni przeniosło się do Wielkiej Brytanii, aby służyć tam pracować. Jego ogromna popularność wywołała falę różnych wersji ciasta. Jedna z nich jest marjolaine - prostokątna odmiana dacquoise, która powstaje z biszkoptu bezowego i kremu czekoladowego. Popularne są również wersje:

  • z rumem i czekoladą
  • z truskawkami i kremem cytrynowym
  • z bananami i orzechami pecan

Przepis na dakłas

SKŁADNIKI

  • 6 białek jaj kurzych
  • 300 g cukru
  • 100 g suszonych daktyli
  • 100 g orzechów włoskich łuskanych (bez skorupek)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 36%
  • 150 g gotowego kajmaku z puszki
  • czekolada deserowa i owoce kandyzowane do dekoracji lub kakao do posypania wierzchu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno ze szczyptą soli.
  • Kiedy białka będą już sztywne powoli dodawać cukier. Po jednej łyżce co ok 1 minutę.
  • Finalna masa musi być biała, sztywna i lśniąca, a po przeciągnięciu palca przez ubite białko, pozostały ślad nie powinien od razu zniknąć.
  • Daktyle i orzechy posiekać na kawałki. Połowę bakalii delikatnie wmieszać w ubitą pianę z białek. Rozgrzać piekarnik do 180°C .
  • Na blaszce do pieczenia uformować z masy białkowej dwa koła mniej więcej równej wielkości. 
  • Gotową blachę wstawić do piekarnika, przy włączonym ogrzewaniu góra-dół, i zmniejszyć grzanie do 140°C. Piec przez 90 minut.
  • Po upływie tego czasu bezy powinny być dobrze wysuszone, można je wtedy wyjąć i ostudzić, najlepiej przez całą noc.
  • Wymieszać mascarpone z masą kajmakową. Śmietankę ubić oddzielnie i dopiero ubitą dodać do masy.
  • Wymieszać całość na gładką masę i dodać resztę daktyli i orzechów.
  • Nałożyć krem na jeden ostudzony blat i przykryć drugim.
  • Górę ciasta udekorować stopioną czekoladą i owocami kandyzowanymi, jak w oryginalnym francuskim przepisie lub jedynie posypać sproszkowanym kakao.
Beszamel: Jak zrobić bezy