Nalewka jeżynowa z Podlasia

2021-08-31
Nalewka jeżynowa z Podlasia
Autor: Shutterstock Nalewka jeżynowa ma piękną ciemną barwę.
łatwy
45 min
4

Słodka nalewka na jeżynach jest wybornym trunkiem na leniwe popołudnia, orzeźwia, krzepi i cieszy oko piękną purpurą. Wyjątkowo efektownie wygląda w kryształowych, misternie rżniętych kieliszkach na wysokich nóżkach. Nalewka  jeżynowa doskonale komponuje się z lekkimi ciastami.

Najwięcej aromatu mają jeżyny dziko rosnące w lesie. Ich owoce są drobniejsze, ale smaczniejsze od ogrodowych i często dużo słodsze.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Polecamy też:

Jeżynówka z wanilią

Jeżyny z miodem gryczanym

Likier jeżynowy

Konfitury z jeżyn

Jeżyny we własnym soku - jak przyrządzić

SKŁADNIKI

  • 1 kg jeżyn
  • 1 l spirytusu
  • 50 dag cukru
  • 0,4 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dojrzałe jeżyny przebrać, opłukać, lekko rozgnieść, wsypać do gąsiorka lub butli, wlać sok, który pozostał po rozgnieceniu.
  • Osobno zmieszać spirytus z przegotowaną i ostudzoną wodą. Zalać jeżyny otrzymanym roztworem. Gąsiorek zakorkować, wystawić na działanie promieni słonecznych na okres 3 tygodni.
  • Nalewkę przesączyć przez gazę do innego gąsiorka lub butli, zakorkować. Jeżyny w gąsiorku zasypać cukrem, dokładnie zmieszać wstrząsając naczyniem, wystawić ponownie na działanie promieni słonecznych na okres kolejnych 3 tygodni.
  • Otrzymany z maceracji owoców płyn przesączyć do gąsiorka z nalewką, dokładnie zmieszać, odstawić na 24 godziny.
  • Gotową nalewkę wlać do półlitrowych butelek, zakorkować i zalakować. Na butelki nalepić opis z datą butelkowania.
  • Nalewkę przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez co najmniej pół roku.
Beszamel: Jeżyny - właściwości odżywcze, zastosowanie jeżyn w kuchni