Zupa grzybowa: przepis na grzybową z łazankami
2021-12-01
łatwy
5 min
4
Zupę grzybową można przygotować ze świeżych albo z suszonych grzybów. Te drugie trzeba najpierw namoczyć, by zmiękły i powiększyły swoją objętość - wtedy po ugotowaniu będą kruche i miękkie. A do zupy grzybowej znakomicie pasują łazanki. Polecamy sprawdzony przepis na zupę grzybową z łazankami.
SKŁADNIKI
- 25 g łazanek
- 1 opakowania mrożonej włoszczyzny
- 15 g suszonych grzybów (ok. pół małej garstki)
- łyżeczka oliwy
- zielenina (natka pietruszki)
- sól, pieprz, ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby zalej wodą, pozostaw do namoczenia przez 2-3 godziny, odcedź (wywaru nie wylewaj) i pokrój w kostkę.
- Przygotowane grzyby podsmaż na oliwie.
- Do grzybowego wywaru dolej wodę (tak by ilość płynów wynosiła ok. 1,5 szklanki), wrzuć włoszczyznę, chwilę pogotuj, dorzuć grzyby i znów chwilę gotuj.
- Makaron ugotuj na półtwardo. Gdy wywar będzie już gotowy, do zupy dodaj makaron i dopraw ją.
- Przed podaniem zupę posyp posiekaną zieleniną.
Czy umami nas mami? Co to jest umami?
Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy grzybowe:
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: