Dieta niskowęglowodanowa: zasady, przeciwwskazania, przepisy

Dieta niskowęglowodanowa: zasady, przeciwwskazania, przepisy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dieta niskowęglowodanowa to drastyczne zmniejszenie spożywanych cukrów na rzecz białka

Dieta niskowęglowodanowa jest jedną z najpopularniejszych diet odchudzających. Czy słusznie? 

Co to jest dieta niskowęglowodanowa?

Dieta niskowęglowodanowa oznacza ograniczenie cukrów (węglowodanów) do 130 g na dobę. W odmianie diety „low carb”, diecie ketogenicznej, wysokotłuszczowej, cukry ogranicza się nawet do 50 g na dobę na korzyść tłuszczy. 

W diecie ubogiej w węglowodany produkty takie jak pieczywo, makarony, ziemniaki zastępuje się produktami bogatymi w białko lub w tłuszcze.

Zobacz przepisy:

Dietetyczne filety drobiowe z piekarnika: przepis bez smażenia, bez glutenu, bez tłuszczu

Kotlety z kapusty kiszonej i kalafiora: przepis na warzywne kotlety dietetyczne

Dietetyczne ciasto z malinami - przepis bez cukru i tłuszczu! 

Produktami zalecanymi przy stosowaniu diety niskowęglowodanowej są: nabiał, w tym sery twarogowe, jogurt naturalny czy kefir; ryby; jaja; mięsa. Oprócz tego dieta niskowęglowodanowa zakłada wyższe spożycie warzyw o niskiej zawartości cukrów. Zaleca się spożywać: warzywa liściaste, brokuły, ogórki, pomidory, ale także awokado, orzechy i pestki. 

Zobacz także: Dieta zupowa - wady i zalety

Jak długo stosować dietę niskowęglowodanową?

Dieta zazwyczaj powinna trwać od 7 do 21 dni. Nie powinno się jej przedłużać, ponieważ jak każda dieta eliminacyjna może źle wpłynąć na nasz organizm i nasze zdrowie. Jadłospis należy tak układać, aby całkowita ilość spożytych kalorii w ciągu doby nie przekroczyła 1000-1300 kcal.

Dla kogo?

Niska kaloryczność i drastyczne obniżenie podaży cukrów oznacza, że diety niskowęglowodanowej nie powinny stosować osoby, które cierpią na choroby przewlekłe, ponieważ mogłoby to doprowadzić do pogłębienia objawów choroby. Diety niskowęglowodanowej nie poleca się także dzieciom i młodzieży, gdyż węglowodany są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu w fazie wzrostu. Również niewskazane jest stosowanie diety niskowęglowodanowej u osób aktywnych fizycznie, ponieważ węglowodany to główne źródło energii. Przeciwwskazaniem do stosowania diety jest także jej wpływ na mózg, który czerpie energię z cukrów, dieta niskowęglowodanowa może powodować dekoncentrację i zaburzać procesy pamięci, co ma szczególne znaczenie dla osób intensywnie uczących się i studentów. 

Skutki uboczne diety „low carb”

Badania skuteczności diety niskowęglowodanowej dowodzą, że stosowana do 12 miesięcy skutecznie obniża masę ciała, obniża poziom glukozy i lipidów we krwi. Jednak stosowana powyżej 2 lat może doprowadzić do niekorzystnych zmian w organizmie. Warto też pamiętać, że gwałtowne odchudzanie wywołuje stres oksydacyjny, stany zapalne i szybko prowadzi do efektu jo-jo. 

Zobacz także: Dieta Dukana, wysokobiałkowa - jakie ma skutki uboczne?

Należy zwrócić uwagę, że diety restrykcyjne na dłuższą metę nie przynoszą korzyści i należy opierać się o diety znane, których dobroczynne działanie na nasz organizm poparte jest badaniami. Jeżeli chcemy odnieść skutek szybko, to należy stosować dietę przez krótki okres, żeby nie zrobić sobie krzywdy.

Dieta dobrze zbilansowana

Dieta skuteczna to dieta dobrze zbilansowana, dostarczająca wszystkich niezbędnych składników odżywczych, w której racje żywieniowe są zmniejszone o 1 tys. kalorii dziennie, co powoduje chudnięcie 1 kg na tydzień. Takie diety są rekomendowane przez Światową Organizację Zdrowia oraz Instytut Żywności i Żywienia. 

Zobacz: Przepisy opracowane przez dietetyków Poradni Dietetycznej Dietosfera

Mitem jest, że można schudnąć, a potem jeść co się zechce. Trwałe schudnięcie to zmiana stylu życia i wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych oraz aktywności fizycznej. Aktywność fizyczna to 20 minut gimnastyku dziennie lub 5 tysięcy kroków, to spacer, jazda na rowerze. 

Ocena: 3,5