Dietetyczne filety drobiowe z piekarnika: przepis bez smażenia, bez glutenu, bez tłuszczu

2019-06-30
Dietetyczne filety drobiowe z piekarnika: przepis bez smażenia, bez glutenu, bez tłuszczu
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Dietetyczne filety drobiowe z piekarnika to łatwy przepis na zdrowsza wersję sznycli. Panierowane kotlety drobiowe przygotowuje się bez smażenia, bez glutenu, bez tłuszczu, za to w piekarniku. To także mniej zapachu smażeniny w naszym domu. Soczyste dzięki marynowaniu w jogurcie, chrupiące z wierzchu i po prosty pyszne filety z kurczak lub indyka będą smakowały całej rodzinie. 

Składniki

1 kg filetu drobiowego, piersi z kurczaka lub indyka,

150 ml jogurtu naturalnego

1 łyżeczka granulowanego czosnku

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka soli

2 jajka

2 szklanki płatków kukurydzianych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Filet pokroić na sznycle. Każdy sznycel stłuc ciężką patelnią lub tłuczkiem do mięsa. Nie należy zbyt mocno rozbijać mięsa, chodzi tu o wyrównanie sznycli, tak aby miały jednakową grubość.

Jogurt wymieszać z przyprawami. Sznycle zalać jogurtem i wymieszać. Wstawić do lodówki na 3 godziny lub jeszcze lepiej na całą noc.

Jajka rozmącić ze szczyptą soli. Dodatek soli ułatwia rozbicie łańcuchów proteinowych w białku. Mieszanina staje się jednorodna.

Do sznycli zamarynowanych w jogurcie dodać rozkłócone jajka i dobrze wymieszać. 

Sznycle panierować w płatkach kukurydzianych. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C. 

Podawać z ulubionymi warzywnymi sałatkami.


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska