Dietetyczne filety drobiowe z piekarnika: przepis bez smażenia, bez glutenu, bez tłuszczu
2022-04-25
łatwy
45 min
4
Dietetyczne filety drobiowe z piekarnika to łatwy przepis na zdrowsza wersję sznycli. Panierowane kotlety drobiowe przygotowuje się bez smażenia, bez glutenu, bez tłuszczu, za to w piekarniku. To także mniej zapachu smażeniny w naszym domu. Soczyste dzięki marynowaniu w jogurcie, chrupiące z wierzchu i po prosty pyszne filety z kurczak lub indyka będą smakowały całej rodzinie.
SKŁADNIKI
- 1 kg filetu drobiowego, piersi z kurczaka lub indyka,
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet pokroić na sznycle. Każdy sznycel stłuc ciężką patelnią lub tłuczkiem do mięsa. Nie należy zbyt mocno rozbijać mięsa, chodzi tu o wyrównanie sznycli, tak aby miały jednakową grubość.
- Jogurt wymieszać z przyprawami. Sznycle zalać jogurtem i wymieszać. Wstawić do lodówki na 3 godziny lub jeszcze lepiej na całą noc.
- Jajka rozmącić ze szczyptą soli. Dodatek soli ułatwia rozbicie łańcuchów proteinowych w białku. Mieszanina staje się jednorodna.
- Do sznycli zamarynowanych w jogurcie dodać rozkłócone jajka i dobrze wymieszać.
- Sznycle panierować w płatkach kukurydzianych. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
- Podawać z ulubionymi warzywnymi sałatkami.
Czy umami nas mami? Co to jest umami?