Kotlety z kapusty kiszonej i kalafiora: przepis na warzywne kotlety dietetyczne

Kotlety z kapusty kiszonej i kalafiora to zdrowa porcja warzyw. Warzywne kotlety świetnie sprawdzają się również w diecie odchudzającej oraz w poście. Jeśli warzywa ugotujecie wcześniej, przygotowanie kotletów zajmie wam tylko chwilę.
ok. 300 g kapusty kiszonej
1 marchewka
1/2 kalafiora
1 cebula
natka pietruszki
sól, pieprz, majeranek, zmielony kminek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Kapustę zalewamy wodą, doprawiamy majerankiem oraz kminkiem i gotujemy ok. 15-20 minut.
Kalafior i marchewkę gotujemy oddzielnie, tak długo aż warzywa będą bardzo miękkie.
Cebulę drobno posiekaną, podlewamy odrobiną wody, solimy, doprawiamy pieprzem i podduszamy.
Gdy wszystkie składniki wystygną, blendujemy warzywa (marchewkę, kalafior i cebulę). Odciskamy i kroimy kapustę. Następnie łączymy wszystkie składniki i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Formujemy kotleciki i wkładamy do piekarnika (180°C) na 40-45 minut.