Kotlety z kapusty kiszonej i kalafiora: przepis na warzywne kotlety dietetyczne

2019-01-09
Kotlety z kapusty kiszonej i kalafiora: przepis na warzywne kotlety dietetyczne
Autor: Shutterstock Kotlety z kapusty kiszonej i kalafiora to pyszne, lekkostrawne danie dla każdego, kto dba o swoje ciało
łatwy
45 min
4

Kotlety z kapusty kiszonej i kalafiora to zdrowa porcja warzyw. Warzywne kotlety świetnie sprawdzają się również w diecie odchudzającej oraz w poście. Jeśli warzywa ugotujecie wcześniej, przygotowanie kotletów zajmie wam tylko chwilę. 

Składniki

ok. 300 g kapusty kiszonej

1 marchewka

1/2 kalafiora

1 cebula

natka pietruszki

sól, pieprz, majeranek, zmielony kminek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kapustę zalewamy wodą, doprawiamy majerankiem oraz kminkiem i gotujemy ok. 15-20 minut.

Kalafior i marchewkę gotujemy oddzielnie, tak długo aż warzywa będą bardzo miękkie.

Cebulę drobno posiekaną, podlewamy odrobiną wody, solimy, doprawiamy pieprzem i podduszamy.

Gdy wszystkie składniki wystygną, blendujemy warzywa (marchewkę, kalafior i cebulę). Odciskamy i kroimy kapustę. Następnie łączymy wszystkie składniki i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Formujemy kotleciki i wkładamy do piekarnika (180°C) na 40-45 minut.