Mielona wołowina zapiekana z puree ziemniaczanym: kapitalna zapiekanka obiadowa

Mielona wołowina zapiekana z puree ziemniaczanym: kapitalna zapiekanka obiadowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna zapiekanka z mielonego mięsa i tłuczonych ziemniaków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mielona wołowina zapiekana z puree ziemniaczanym to łatwy sposób na wykorzystanie powszechnie dostępnych produktów. Ta kapitalna zapiekanka obiadowa będzie smakowała także twojej rodzinie. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, dodać 50 g masła i rozgnieść na puree. Dodać ciepłe mleko i wymieszać na jednorodną masę.

  • Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na 50 g masła.

  • Dodać mielone mięso i smażyć, często mieszając, aż mięso się zrumieni. Posolić i odstawić do ostygnięcia. Gdy mięso lekko ostygnie, dodać 1 surowe jajko i dobrze wymieszać.

  • Formę do zapiekania posmarować masłem. Na dno wyłożyć warstwę mięsa, następnie przykryć puree ziemniaczanym i wyrównać powierzchnię.

  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 minut, następnie posypać tartym serem i zapiekać jeszcze 5 minut.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,7