Śledzie z marchewką i selerem naciowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Lubisz śledzie w rożnej postaci? Na święta i nie tylko polecamy przepis na śledzie z marchewką i selerem naciowym, smaczną przekąskę w nietypowej odsłonie. Śledzie przekładane warzywami i zalane olejem uszykują pożądany smak dopiero po dwóch dniach. Warto jednak poczekać, bo smak jest wyśmienity!
Wypróbuj także:
SKŁADNIKI
- śledzie matiasy (250 g)
- jedna średnia marchewka
- łodyga selera naciowego
- łyżka masła klarowanego
- łyżeczka oliwy
- 100 ml oleju roślinnego (najlepiej rzepakowy)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie moczymy w wodzie, kilka razy zmieniając ją. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
- Marchewkę kroimy w cienkie talarki.
- Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Po dwóch minutach dodajemy pokrojoną marchew i smażymy przez 10-15 minut, aż delikatnie zmięknie.
- Selera kroimy w niewielkie kawałeczki.
- Śledzie przekładamy do szklanego naczynia przekładając warstwy marchewką i selerem. Całość zalewamy olejem roślinnym. Wstawiamy na dwie doby do lodówki.