Śledzie z cytryną i ziołami: sprawdzony przepis

2021-03-29 19:24

Śledzie z cytryną i ziołami to jeden z tych prostych przepisów, które nie absorbują nadmiernie naszej uwagi. Tak przygotowane śledzie nabierają smaku przez 2-3 dni, a potem możemy się już delektować słodko-kwaśnym smakiem śledzi. Tak przygotowane śledzie są jędrne i aromatyczne. To idealna zakąska do wódki lub pyszna przekąska do czarnego chleba. 

Śledzie z cytryną i ziołami: sprawdzony przepis

i

Autor: Archiwum serwisu Śledzie z cytryną i ziołami są niezwykle smaczne i tylko z tego powodu powinny częściej gościć na naszych stołach
łatwy
30 min
4

Śledzie można podawać na półmisku, ale lepiej jest porcjować śledzie do indywidualnych kokilek, kieliszków lub szklaneczek, żeby nie trzeba było zmieniać talerzy. 

 

Zobacz także: Śledzie w pieczonej papryce i oliwie     Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie   Śledzie korzenne z owocami

SKŁADNIKI

  • 4 płaty śledziowe typu matias
  • 1 mała cebula cukrowa
  • pół pęczka świeżej melisy cytrynowej
  • 1 łyżeczka listków rozmarynu 
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu grubo mielonego lub młotkowanego
  • 2 cytryny najlepiej ekologiczne, niewoskowane
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 150 ml oleju 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety wymoczyć w wodzie przez kilka godzin - zmieniając wodę w trakcie moczenia 2-3 razy. Więcej o moczeniu śledzi tutaj.
  • Odsączyć śledzie i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym.  
  • Dobrze wysuszone śledzie pokroić w ukośne paseczki. Cebule cukrową pokroić w drobną kosteczkę.
  • Wyszorować cytryny. Z jednej cytryny otrzeć z skórkę i wycisnąć sok. Drugą cytrynę pokrój w cienkie plasterki. Listki melisy cytrynowej oraz igiełki rozmarynu posiekać drobno - odłożyć kilka listków do dekoracji.
  • Wyciśnięty sok z cytryny zmiksować na emulsję z cukrem pudrem, otartą skórką cytrynową i olejem.
  • Śledzie należy ułożyć w słoiku, przekładając plasterkami cytryny, młotkowanym pieprzem i cebulą. Zalać sosem, zakręcić słoik i potrząsając dokładnie wymieszać, aż składniki się dobrze połączą. Odstawić na 2 dni do lodówki, podawać z ciemnym pieczywem.
Redakcja
więcej...