Śledzie z cytryną i ziołami: sprawdzony przepis
2021-03-29
19:24
Śledzie z cytryną i ziołami to jeden z tych prostych przepisów, które nie absorbują nadmiernie naszej uwagi. Tak przygotowane śledzie nabierają smaku przez 2-3 dni, a potem możemy się już delektować słodko-kwaśnym smakiem śledzi. Tak przygotowane śledzie są jędrne i aromatyczne. To idealna zakąska do wódki lub pyszna przekąska do czarnego chleba.
i
łatwy
30 min
4
Śledzie można podawać na półmisku, ale lepiej jest porcjować śledzie do indywidualnych kokilek, kieliszków lub szklaneczek, żeby nie trzeba było zmieniać talerzy.
Zobacz także: Śledzie w pieczonej papryce i oliwie Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie Śledzie korzenne z owocami
SKŁADNIKI
- 4 płaty śledziowe typu matias
- 1 mała cebula cukrowa
- pół pęczka świeżej melisy cytrynowej
- 1 łyżeczka listków rozmarynu
- 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu grubo mielonego lub młotkowanego
- 2 cytryny najlepiej ekologiczne, niewoskowane
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 150 ml oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety wymoczyć w wodzie przez kilka godzin - zmieniając wodę w trakcie moczenia 2-3 razy. Więcej o moczeniu śledzi tutaj.
- Odsączyć śledzie i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym.
- Dobrze wysuszone śledzie pokroić w ukośne paseczki. Cebule cukrową pokroić w drobną kosteczkę.
- Wyszorować cytryny. Z jednej cytryny otrzeć z skórkę i wycisnąć sok. Drugą cytrynę pokrój w cienkie plasterki. Listki melisy cytrynowej oraz igiełki rozmarynu posiekać drobno - odłożyć kilka listków do dekoracji.
- Wyciśnięty sok z cytryny zmiksować na emulsję z cukrem pudrem, otartą skórką cytrynową i olejem.
- Śledzie należy ułożyć w słoiku, przekładając plasterkami cytryny, młotkowanym pieprzem i cebulą. Zalać sosem, zakręcić słoik i potrząsając dokładnie wymieszać, aż składniki się dobrze połączą. Odstawić na 2 dni do lodówki, podawać z ciemnym pieczywem.