Śledzie w warzywach z grzybami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wypróbuj przepis na śledzie w warzywach z grzybami są aromatyczne i smaczne. Wprost rozpływają się w ustach! Śledzie z grzybami będą świetną przekąską na wszelkiego rodzaju imprezy - od imienin po sylwestra, a także warto je przygotować na wigilię. Oto przepis na znakomite śledzie w warzywach z grzybami.
Oto inne przepisy na dania ze śledziami w roli głównej: Śledzie z cytryną i z ziołami, Sałatka śledziowa z fasolą, Śledzie w marynacie korzennej oraz Sałatka śledziowo-śliwkowa
SKŁADNIKI
- 10-12 śledzi matiasów
- kilka grzybów suszonych
- 1/2 lub cały słoiczek musztardy
- 1 seler korzeniowy
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 3 średnie cebule
- 1 por
- listek laurowy
- ziele angielskie
- pieprz czarny w ziarnach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Seler, pietruszkę i marchew ucieramy na tarce o grubych otworach.
- Cebulę i por kroimy na krążki. Całość podsmażamy: najpierw cebulę i pora, potem resztę, dolewamy trochę wody i dusimy.
- Podczas duszenia dodajemy przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, a następnie 1/2 lub cały słoiczek musztardy. Mieszamy i dusimy jeszcze trochę, doprawiamy solą i curry (jeśli jest to konieczne).
- Dodajemy wcześniej wymoczone i pokrojone w paseczki grzyby suszone. Mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Podczas duszenia lub nieco wcześniej przygotowujemy matiasy mocząc je w mleku. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
- Po odcedzeniu kroimy rybę w dzwonka i dodajemy do przestudzonych warzyw. Całość mieszamy, wkładamy do słoików i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny, najlepiej na całą noc.