Śledzie w sosie korzenno-miodowym: prosty przepis na Wigilię

2021-03-29
mat. pras. TESCO
Śledzie w sosie korzenno-miodowym: prosty przepis na Wigilię
Autor: thinkstockphotos.com Śledzie w sosie korzenno-miodowym to udana kombinacja smaków
łatwy
35 min
4

Śledzie w sosie korzenno-miodowym to dowód na to, że solone śledzie dobrze smakują z dodatkiem korzennych przypraw i słodkawych sosów. Spróbuj, jak łączą  się smaki: słony, słodki i pikantny. I podawaj śledziową przekąskę jak najczęściej, bo śledzie są bardzo zdrowe!

Polecamy również inne przepisy ze śledziem w roli głównej: Śledzie w olejuŚledzie z mleczem według Magdy GesslerŚledzie w marynacie korzennejŚledzie w śmietanie

SKŁADNIKI

  • 400 g śledzi matiasów bez skóry
  • 2 szklanki mleka
  •  
  • Sos:
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki oleju lnianego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki otartej skorki z cytryny
  • 5 łyżek miodu
  • szczypta soli
  • przyprawy zmielone: 2 ziela angielskie, 1/3 laski cynamonu, 3 goździki, 1 płaska łyżeczka kardamonu, 5 kulek pieprzu czarnego
  • przyprawy w całości: 3 goździki, 5 ziaren pieprzu, 2 ziela angielskie, 1/3 pokruszonej laski cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie namocz w mleku przez kilka godzin. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • W garnuszku rozgrzej miód i dodaj świeżo zmielone w młynku do kawy (lub moździerzu) przyprawy, podgotuj 2 minuty.
  • Cebulę obierz, wrzuć na wrzątek i trzymaj ją w nim ok. 15 min.
  • Następnie przelej zimną wodą i pokrój w drobną kosteczkę, skrop cytryną i dodaj szczyptę soli.
  • Cebulę dodaj do oliwy z miodem i wymieszaj. Następnie dodaj przyprawy oraz otartą skórkę z cytryny.
  • Śledzie odcedź z mleka, umyj pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki i zalej zimnym sosem.
  • Przykryj i odstaw do lodówki. Podawaj na drugi dzień.
mat. pras. TESCO