Śledzie w sosie korzenno-miodowym: prosty przepis na Wigilię
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Śledzie w sosie korzenno-miodowym to dowód na to, że solone śledzie dobrze smakują z dodatkiem korzennych przypraw i słodkawych sosów. Spróbuj, jak łączą się smaki: słony, słodki i pikantny. I podawaj śledziową przekąskę jak najczęściej, bo śledzie są bardzo zdrowe!
Polecamy również inne przepisy ze śledziem w roli głównej: Śledzie w oleju, Śledzie z mleczem według Magdy Gessler, Śledzie w marynacie korzennej, Śledzie w śmietanie
SKŁADNIKI
- 400 g śledzi matiasów bez skóry
- 2 szklanki mleka
- Sos:
- 2 cebule
- 1/2 szklanki oleju lnianego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki otartej skorki z cytryny
- 5 łyżek miodu
- szczypta soli
- przyprawy zmielone: 2 ziela angielskie, 1/3 laski cynamonu, 3 goździki, 1 płaska łyżeczka kardamonu, 5 kulek pieprzu czarnego
- przyprawy w całości: 3 goździki, 5 ziaren pieprzu, 2 ziela angielskie, 1/3 pokruszonej laski cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie namocz w mleku przez kilka godzin. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
- W garnuszku rozgrzej miód i dodaj świeżo zmielone w młynku do kawy (lub moździerzu) przyprawy, podgotuj 2 minuty.
- Cebulę obierz, wrzuć na wrzątek i trzymaj ją w nim ok. 15 min.
- Następnie przelej zimną wodą i pokrój w drobną kosteczkę, skrop cytryną i dodaj szczyptę soli.
- Cebulę dodaj do oliwy z miodem i wymieszaj. Następnie dodaj przyprawy oraz otartą skórkę z cytryny.
- Śledzie odcedź z mleka, umyj pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki i zalej zimnym sosem.
- Przykryj i odstaw do lodówki. Podawaj na drugi dzień.