Śledź w sosie curry: przepis odświętny

Śledź w sosie curry
Autor: Shutterstock Oryginalna wersja śledzia - w aromatycznym sosie curry z rodzynkami
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Śledzie w sosie curry to pyszne danie zakąskowe. Ma atrakcyjny dla zmysłu wzroku kolor i cudowny smak łączący w sobie słoność śledzia, słodycz orientalnych przypraw i odrobinę pikantności. Również podczas wigilijnej kolacji nie może zabraknąć śledzia. Proponujemy przepis na śledzia w jogurtowo-majonezowym sosie curry.

 

SKŁADNIKI

  • 8 filetów śledziowych
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek majonezu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki rodzynek
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 7 g przyprawy curry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety śledziowe wymocz w zimnej wodzie przez ok. 1 godz. Więcej o moczeniu śledzi tutaj. Jeśli używasz matiasów w oleju, to nie musisz ich moczyć, są od razu gotowe do użycia.
  • Cebulę drobno posiekaj, przelej na sitku wrzątkiem, ostudź. Rodzynki zalej gorącą wodą i mocz przez ok. 5 min.
  • Jogurt dokładnie wymieszaj z majonezem i curry. Wlej sok z cytryny, wsyp cukier i wymieszaj.
  • Następnie dodaj osączone rodzynki i cebulę. Ponownie wszystko wymieszaj.
  • Na półmisek wylej odrobinę przygotowanego sosu. Następnie ułóż pokrojone w kawałki filety i polej sosem. Odstaw w chłodne miejsce na minimum 24 godz.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?

Matiasy w oleju: co z nich zrobić? 7 przepisów z matiasów w oleju

Daniel Działa

Z wykształcenia polonista i amerykanista, z zawodu – bardziej ten pierwszy. Od ponad dekady zajmuje się pracą nad tekstami: pisaniem, redagowaniem, okazjonalnie korektą. Specjalizuje się przede wszystkim w tematyce home & living, …

więcej