Galaretka z udźca indyka: przepis na indycze zimne nóżki

2021-03-29
Galaretka z udźca kurczaka
Autor: Shutterstock Auszpik z indyka można podać z octem, musztardą lub chrzanem
łatwy
60 min
4

Galaretka z udźca indyka świetnie smakuje na kolację, a jeszcze lepiej jako przystawka na eleganckim przyjęciu. Ten prosty przepis na indycze zimne nóżki zachwyci każdego. Do przygotowania galaretki z indyka najlepsze są skrzydła, goleń, szyja. Esencjonalny bulion ugotowany z tych elementów żeluje bez dodania żelatyny. Jeśli jednak chcemy sztywnej galaretki, która dobrze trzyma formę, to dodajmy żelatyny. Galaretę indyczą najlepiej podać z rozetami bitej śmietany przyprawionej chrzanem. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Czas na eksperymenty! Zmień swoje nawyki>>>

SKŁADNIKI

  • 500 g udźca z indyka
  • 500 g skrzydeł indyka
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 4-6 ziaren pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • sól do smaku
  • 3 łyżki żelatyny w proszku na 1 l rosołu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso włożyć do szerokiego garnka i zalać zimną wodą. Podgrzewać do zagotowania. Usunąć z powierzchni szumowiny. Zmniejszyć ogień i gotować mięso przez 2 godziny. Co jakiś czas usuwać pojawiające się szumowiny.
  • Gdy mięso jest już dostatecznie miękkie, dodać do garnka cebulę, marchew, sól i pozostałe przyprawy. Gotować około 30 minut.
  • Mięso wyjąć z rosołu i odstawić do ostygnięcia. Rosół z indyka przecedzić.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do przecedzonego rosołu. Rosół zagotować. Żelatynę w ilości odpowiadającej objętości rosołu, namoczyć w zimnej wodzie, aby spęczniała. W gorącym rosole rozpuścić spęczniałą żelatynę.
  • Mięso obrać z kości i pokroić na kawałki lub poszarpać na grube włókna.
  • Kawałki mięsa ułożyć w salaterkach lub pojemnikach, zalać rosołem z żelatyną. Odstawić do zastygnięcia.