Kalafior pieczony z ciecierzycą: pyszne danie wegetariańskie
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Kalafior pieczony z ciecierzycą to pyszne danie wegetariańskie. Można go podać z kaszą, stanowi wtedy pełnowartościowy posiłek, lub jako przekąskę, czy sałatkę do innego dania. Mięsożercy też polubią tak przyrządzonego kalafiora.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska
SKŁADNIKI
- 1 średni kalafior
- 1 puszka ciecierzycy
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego lub agawy
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kminu rzymskiego lub po prostu kminku
- sól i pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora podzielić na różyczki.
- Ciecierzycę odcedzić, płyn zachować do przygotowania majonezu wegańskiego.
- Olej wymieszać z sosem sojowym i syropem oraz przyprawami.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia położyć kalafiora i ciecierzycę, polać sosem i dobrze wymieszać.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec przez 30 minut. W połowie pieczenia wymieszać.
- Podawać posypany natką pietruszki z kaszą lub pełnoziarnistym pieczywem.