Kalafior pieczony z ciecierzycą: pyszne danie wegetariańskie

2021-03-29
Kalafior pieczony z ciecierzycą: pyszne danie wegetariańskie
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Kalafior pieczony z ciecierzycą to pyszne danie wegetariańskie. Można go podać z kaszą, stanowi wtedy pełnowartościowy posiłek, lub jako przekąskę, czy sałatkę do innego dania. Mięsożercy też polubią tak przyrządzonego kalafiora. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska

SKŁADNIKI

  • 1 średni kalafior
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub agawy
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka zmielonych nasion kminu rzymskiego lub po prostu kminku
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora podzielić na różyczki. 
  • Ciecierzycę odcedzić, płyn zachować do przygotowania majonezu wegańskiego. 
  • Olej wymieszać z sosem sojowym i syropem oraz przyprawami. 
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia położyć kalafiora i ciecierzycę, polać sosem i dobrze wymieszać.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec przez 30 minut. W połowie pieczenia wymieszać. 
  • Podawać posypany natką pietruszki z kaszą lub pełnoziarnistym pieczywem.