Obłędna zupa z czerwonej papryki z mozzarellą

Obłędna zupa z czerwonej papryki  z mozzarellą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa z czerwonej  papryki  poprawi  humor i zdrowie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Obłędna zupa z papryki z mozzarellą to danie dla miłośników aromatycznych, sycących zup. Napełni  brzuch, rozgrzeje ciało, nakarmi zmysły  zapachem i smakiem, da poczucie spełnienia. Łatwa do przygotowania  nie zmęczy w kuchni. Ideał!

 

Składniki

  • 2 duże czerwone papryki

  • 1 duża cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 3-4 mięsiste pomidory (lub puszka pomidorów pelati)

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • 2 łyżki oliwy

  • łyżeczka otartego majeranku

  • sól i pieprz do smaku

  • szczypta cukru

  • 15 dag mozzarelli

  • 4 szklanki bulionu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i  pokroić na ćwiartki. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w cienkie półplasterki.

  • W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać paprykę i chwilę smażyć mieszając, dodać posiekany czosnek i pomidory, zalać bulionem i dodać przecier.

  • Doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu  przez 0-35 minut.

  • Zmiksować i przelać przez sitko, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

  • Podawać bardzo  gorącą, posypaną startą mozzarellą, z grzankami z bułki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5