Barszcz wigilijny - przepis według Magdy Gessler [WIDEO]
Obłędna zupa z czerwonej papryki z mozzarellą

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zupa z czerwonej papryki poprawi humor i zdrowie
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Obłędna zupa z papryki z mozzarellą to danie dla miłośników aromatycznych, sycących zup. Napełni brzuch, rozgrzeje ciało, nakarmi zmysły zapachem i smakiem, da poczucie spełnienia. Łatwa do przygotowania nie zmęczy w kuchni. Ideał!
Składniki
2 duże czerwone papryki
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
3-4 mięsiste pomidory (lub puszka pomidorów pelati)
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy
łyżeczka otartego majeranku
sól i pieprz do smaku
szczypta cukru
15 dag mozzarelli
4 szklanki bulionu
Przygotowanie krok po kroku:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać paprykę i chwilę smażyć mieszając, dodać posiekany czosnek i pomidory, zalać bulionem i dodać przecier.
Doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu przez 0-35 minut.
Zmiksować i przelać przez sitko, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Podawać bardzo gorącą, posypaną startą mozzarellą, z grzankami z bułki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska