Nigdy nie gotuj tak rosołu. Tych błędów wystrzegaj się jak ognia
Rosół jest tradycyjną i jedną z najpopularniejszych zup w Polsce. O jego uzdrawiającej mocy pisał już Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”. Ugotowanie rosołu nie jest trudne, ale wymaga czasu i wiedzy. Aby zupa była pyszna, aromatyczna i miała dobroczynne działanie, trzeba wiedzieć, jak ją zrobić. Wiele osób wciąż popełnia błędy, które wpływają na smak, aromat i zawartość składników odżywczych. Jak więc nie gotować rosołu?
Spis treści
- Jak nie gotować rosołu?
- Mięso do rosołu
- Obieranie warzyw do rosołu
- Przyprawy do rosołu
- Czas gotowania rosołu
- Dodatki do rosołu
Jak nie gotować rosołu?
Ugotowanie dużego garnka pysznego i aromatycznego rosołu nie należy do najtrudniejszych czynności, ale trzeba znać kilka patentów, aby zupa się udała. Wystarczy jeden błąd, aby rosół nie wyszedł, stracił smak i charakterystyczny aromat. Taka zupa będzie niesmaczna, ale i zostanie pozbawiona wielu składników odżywczych i prozdrowotnej mocy. Jak więc nie gotować rosołu? Jakie błędy mogą wpłynąć na smak i właściwości tej królowej polskich zup?
Mięso do rosołu
Wśród niezbędnych składników do rosołu powinny znaleźć się przynajmniej dwa rodzaje mięsa. Jednak wiele osób gotuje go tylko z jednego rodzaju. Zwykle wybierają chude mięso drobiowe bez kości. To spory błąd, ponieważ tłustsze mięso i kości zawierają kolagen i aminokwasy, które nie zbędne są do prawidłowej pracy organizmu. Rosół najlepiej gotować z kury rosołowej z dodatkiem szpondra wołowego oraz kości szpikowych.
Obieranie warzyw do rosołu
Kolejnym błędem jest obieranie warzyw do rosołu. Pod skórką znajduje się najwięcej witamin, minerałów i składników odżywczych, dzięki którym rosół zawdzięcza swoją prozdrowotną moc. Marchewki, pietruszki, seler, por, kapusta i cebula to obowiązkowe składniki rosołu. Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą i nie obierać, a następnie przełożyć do garnka.
Przyprawy do rosołu
Wiele osób podkręca smak domowego rosołu, dodając kostkę bulionową. Jest to zupełnie niepotrzebny składnik, który może popsuć smak zupy. Skład kostek rosołowych budzi wiele zastrzeżeń. Lekarze i dietetycy wskazują, że zawierają glutaminian sodu, który spożywany w nadmiarze może być szkodliwy. Zamiast kostek bulionowych do rosołu warto dodać naturalne przyprawy i zioła. Czosnek, ziele angielskie, lubczyk, czarny pieprz w ziarnach i liście laurowe nadadzą przyjemnego smaku i aromatu.
Czas gotowania rosołu
Jednym z najczęstszych błędów popełnianych podczas przyrządzania rosołu jest zbyt krótki czas gotowania. Prawdziwy rosół należy gotować od trzech do pięciu godzin. Dzięki temu wszystkie smaki i aromaty pochodzące z mięsa, warzyw i przypraw przenikają do wody, tworząc bogaty wywar. Rosół powinno gotować się od zimnej wody pod przykryciem na małym ogniu, uważając, aby nie zagotować zupy.
Dodatki do rosołu
Tradycyjnie rosół podaje się z makaronem, pokrojoną w kostkę marchewką i posypany posiekaną natką pietruszki. Chociaż w wielu polskich domach zupę serwuje się właśnie w ten sposób, na talerzach ląduje zbyt dużo makaronu. Powinien być jedynie skromnym dodatkiem, a nie głównym składnikiem dania.
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszny i aromatyczny domowy rosół. Poniżej znajdziesz także quiz o gotowaniu królowej polskich zup.