Róże karnawałowe - jak zrobić ciastka w kształcie kwiatów?

Róże karnawałowe - jak zrobić ciastka w kształcie kwiatów?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Róże to pączki podany w wykwintnej formie kwiatu

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na róże karnawałowe z konfiturą warto wypróbować w tłusty czwartek i zawsze wtedy, gdy chcemy zabłysnąć efektownym deserem. Ciastka w kształcie kwiatu róży robi się podobnie jak faworki, więc jeśli masz opanowane przyrządzanie chruścików, to róże karnawałowe pójdą ci jak z płatka. Oto przepis! 

Polecamy również: Pączki z lukrem i białą czekoladą, Sernik kajmakowy oraz Karnawałowe muffinki

Składniki

  • 400 g mąki pszennej

  • 6 jajek

  • 75 g śmietany kremówki

  • 75 g śmietany 18%

  • 1 łyżka spirytusu

  • 1 kg smalcu

  • 150 g konfitury z róży

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żółtka, obie śmietany i spirytus wymieszaj w misce.

  • Mąkę wsyp na stolnicę, zrób dołek i wlej do niego śmietany z jajkami. Dodaj szczyptę soli i zagnieć ciasto. Ubijaj je wałkiem lub drewnianym tłuczkiem tak, jak ciasto na faworki. Odstaw na pół godziny do lodówki,

  • Na podsypanym mąką blacie lub na stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm. Pamiętaj aby wałkować ciasto partiami, resztę zostawiając w lodówce. Wytnij taką samą liczbę krążków o trzech średnicach: 5, 4 i 3 cm (np. szklanką, kieliszkiem i nakrętką do napojów). Każdy natnij pięciokrotnie na brzegach tak, aby nie przecinać środka.

  • Duże i średnie krążki posmaruj na środku niewielką ilością białka. Na dużych krążkach układaj średnie, na średnich małe i mocno dociśnij w środku.

  • W głębokim rondlu rozgrzej tłuszcz. Aby sprawdzić czy ma dobrą temperaturę, wrzuć kawałek ciasta. Temperatura jest idealna, gdy ciasto wypłynie od razu na wierzch, ale zacznie brązowieć dopiero po chwili.

  • Róże smaż partiami aż nabiorą jasnozłotego koloru. Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

  • Wymieszaj cukier puder z cukrem wanilinowym i posyp nimi róże. Do środka każdej nałóż łyżeczkę konfitury.

Ocena: 4