Chrust domowy. Przepis na wypiek, którego nie może zabraknąć na karnawałowym stole

Chrust domowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrust, chrusty, chruściki. Nazw jest wiele, ale smak tylko jeden. Wyjątkowy!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Chrust, chrusty, chruściki, faworki, kreple... Choć nazw wiele, smak zawsze ten sam. Słodki, esencjonalny, z nutką wanilii. Bez faworków na stole nie ma mowy o udanym karnawałowym przyjęciu. Oto przepis na pyszne faworki!

Składniki

  • 40 dag cukru
  • 8 żółtek i 4 jaja
  • 4 dag masła
  • 2 dag cukru
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18-procentowej
  • kieliszek araku lub białej wódki
  • olej do smażenia
  • cukier puder oraz cukier wanilinowy do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozkłóć całe jajka. Ubij je trzepaczką.

  • Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj cukier, masło, żółtka, ubite jajka, śmietanę i alkohol.

  • Zagnieć i starannie wyrób ciasto (możesz je nawet uderzać wałkiem, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza). Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 20-30 minut.

  • Ciasto cienko rozwałkuj (na grubość 1-2 mm). Jeśli to konieczne, podsyp mąką.

  • Nożem lub radełkiem pokrój ciasto na paski o szerokości 3 cm i długości 8-10 cm. W środku każdego paska zrób podłużne nacięcie, przez które będziesz przekładać jeden koniec ciasta (tak, by utworzył się węzeł).

  • W garnku rozgrzej olej. Faworki smaż z obu stron na złoty kolor.

  • Wyjmij faworki na talerz wyłożony papierem (by ociekły z tłuszczu).

  • Posyp faworki cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. Przełóż na nowy talerz lub paterę.