Sos żurawinowy do mięsa i kanapek. Prosty przepis na słodko-kwaśny dip
2022-12-02
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sos żurawinowy to przysmak amerykańskiej kuchni. Powoli coraz częściej gości też w polskich domach, szczególnie przy okazji różnych świąt i uroczystości. Poznaj łatwy przepis na sos żurawinowy - znakomity do mięs, kanapek i burgerów.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka cukru (ok 200g)
- 1 szklanka wody
- 4 szklanki świeżej żurawiny
- skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
- rodzynki (opcjonalnie)
- porzeczki (opcjonalnie)
- cynamon (opcjonalnie)
- gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie umyj żurawinę.
- Doprowadź wodę do wrzenia. Następnie dodaj do niej cukier. Mieszaj, aby się rozpuścił.
- Powoli dodaj żurawinę. Ponownie doprowadź do wrzenia.
- Gdy mikstura będzie wrzeć, zmniejsz ogień i duś przez 10 minut. Na tym etapie wrzuć wybrane przez siebie dodatki.
- Po zagotowaniu zdejmij wszystko z ognia. Pozostaw do wystygnięcia.
- Następnie włóż do lodówki. W miarę jak sos stygnie, robi się gęściejszy.
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny