Salsa: przepis na meksykański sos pomidorowy
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Salsa to meksykański, zimny, zazwyczaj pikantny sos ze zmiksowanych lub drobno posiekanych warzyw i/lub owoców z dodatkiem przypraw. Wypróbuj nasz przepis na salsę.
SKŁADNIKI
- 4 duże dojrzałe pomidory
- ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
- ½ szklanki żółtej papryki pokrojonej w kostkę
- 1 posiekana papryczka jalapeno
- 1 ząbek czosnku
- miąższ z 2 obranych ze skórki i wyciśniętych limonek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanych liści kolendry
- 2 łyżeczki pikantnego sosu
- ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz pomidory ze skórki, usuń pestki i drobno pokrój.
- Dodaj pozostałe składniki: posiekaną cebulę, paprykę, papryczkę jalapeno, czosnek, miąższ z limonki, oliwę, kolendrę, pikantny sos i pieprz kajeński oraz sól.
- Wymieszaj i odstaw na co najmniej pół godziny, by salsa się zmacerowała.
- Jeśli pojawi się zbyt dużo soku, możesz go odlać przed podaniem.