Śledzie po fińsku - pyszna przekąska ze śledzia ze słodko-ostrym sosem

2021-03-29
Śledzie po fińsku
Autor: Shutterstock Śledzie po fińsku to pyszna przekąska z obłędnym sosem.
łatwy
10 min
4

Śledzie po fińsku w sosie, który znakomicie łączy kontrastujące ze sobą smaki: ostra musztardę, słodką śmietankę i intensywne, orientalne curry.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 solone filety śledziowe
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  •  Sos:
  • 1 szklanka bitej śmietany
  • 1 nieduża cebula
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety zalać mlekiem i odstawić na noc. Następnie osuszyć i pokroić. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  • Śmietanę wymieszać z musztardą, cukrem pudrem, curry, sokiem z cytryny, posiekaną cebulą i natką.
  • Groszek odcedzić i wyłożyć na półmisek, ułożyć na nim śledzie, polać sosem. Przykryć folią i schłodzić.