Śledzie po fińsku - pyszna przekąska ze śledzia ze słodko-ostrym sosem

Śledzie po fińsku - pyszna przekąska ze śledzia ze słodko-ostrym sosem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śledzie po fińsku to pyszna przekąska z obłędnym sosem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śledzie po fińsku w sosie, który znakomicie łączy kontrastujące ze sobą smaki: ostra musztardę, słodką śmietankę i intensywne, orientalne curry.

Składniki

  • 4 solone filety śledziowe

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1/2 puszki zielonego groszku

  •  Sos:

  • 1 szklanka bitej śmietany

  • 1 nieduża cebula

  • 1/2 puszki zielonego groszku

  • 1 łyżka ostrej musztardy

  • 2 łyżeczki curry

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1,5 łyżeczki cukru pudru

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety zalać mlekiem i odstawić na noc. Następnie osuszyć i pokroić. Cebulę obrać i drobno posiekać.

  • Śmietanę wymieszać z musztardą, cukrem pudrem, curry, sokiem z cytryny, posiekaną cebulą i natką.

  • Groszek odcedzić i wyłożyć na półmisek, ułożyć na nim śledzie, polać sosem. Przykryć folią i schłodzić.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5