Wyśmienita brukselka pieczona z kiełbasą

2021-03-29
Wyśmienita brukselka pieczona z kiełbasą
Autor: Shutterstock Pyszna brukselka pieczona z kiełbasą zaspokoi wymagania najdelikatniejszego podniebienia
łatwy
15 min
4

Brukselka pieczona z kiełbasą to jedno z tych przyjemnych jesiennych dań, które będziemy długo wspominać. Brukselka najlepsza jest pieczona. Nabiera wtedy słodkawego smaku, który tak cenimy sobie np. w kapuście włoskiej. Do tego odpowiednio przyprawiona i w towarzystwie pysznej kiełbasy zyskuje nowy wymiar smaku. To już nie jest brukselka, to jest arcydzieło!

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg świeżej brukselki
  • 300 g kiełbasy czosnkowej, średniorozdrobnionej lub po prostu śląskiej, zwyczajnej lub grillowej
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  • Brukselkę przebrać, oczyścić z uszkodzonych listków, przeciąć na pół.
  • Połówki brukselki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Brukselkę spryskać olejem, przyprawić czosnkiem, oregano, cebulą, solą i pieprzem.
  • Wstawić blachę z brukselką do piekarnika i piec 20-25 minut.
  • W czasie gdy brukselka się piecze, kiełbasę pokroić na grube plasterki.
  • Po upływie 20-25 minut pieczenia, dodać na blachę kiełbasę, rozrzucając ją w miarę równomiernie na całej powierzchni i piec jeszcze 10-15 minut.
  • Wyjąć z piekarnika, przełożyć na półmisek i delektować się do woli pyszną brukselką.