Śledzie pod pomidorową pierzynką
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Śledzie są bardzo smaczne i warto je jeść pod każdą postacią. Szczególnie lubiane są jednak wszelkie odmiany sałatek ze śledziami. Tym razem proponujemy śledzie pod pomidorową pierzynką wzbogaconą o cebulę i rodzynki.
Polecamy również inne rodzaje śledzi pod pierzynką: Śledzie pod jabłkowo-jogurtową pierzynką oraz Śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie
SKŁADNIKI
- opakowanie śledzi w oleju
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 1/2 paczki rodzynków
- łyżka oliwy
- szczypta soli, cukru, pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie wyjąć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i podzielić na kawałki.
- Rodzynki sparzyć wrzątkiem, osączyć.
- Cebule obrać, pokroić w krążki, przesmażyć na złoty kolor, posolić i popieprzyć.
- Pod koniec dodać koncentrat, dokładnie wymieszać i chwilę razem poddusić.
- Wsypać rodzynki, zamieszać i zdjąć z kuchenki. Doprawić.
- Śledzie ułożyć na półmisku i przykryć przestudzoną pierzynką.