Śledzie pod jabłkowo-jogurtową pierzynką: smaczne danie na codzień i od święta
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Śledzie są przede wszystkim bardzo smaczne. Ale przy okazji działają przeciwdepresyjnie, poprawiają nastrój, ułatwiają szybkie zapamiętywanie i umiejętność skupienia uwagi, zawierając przy tym kwasy omega-3 i witaminę E. Słone śledzie doskonale komponują się ze słodkimi, orzeźwiającymi jabłkami i łagodną śmietaną. Wypróbuj przepis na śledzie pod jabłkowo-jogurtową pierzynką!
Polecamy również inne dania ze śledzi: śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie, śledzie z warzywami w śmietanie oraz śledzie po tatarsku
SKŁADNIKI
- 2 filety śledziowe w oleju
- kwaśne jabłko
- cebula
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu
- sól i cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę drobniutko posiekać.
- Jabłka z cebulką wymieszać, zalać jogurtem i śmietaną, doprawić szczyptą soli i cukru.
- Filety śledziowe podzielić na dzwonka, zalać sosem.
- Podawać z ziemniakami w mundurkach lub ciemnym pieczywem.