Sałatka cezar z kurczakiem według Magdy Gessler z kuchennych rewolucji w barze Kwadratowy Talerz

2023-12-29
Sałatka cezar z kurczakiem według Magdy Gessler z kuchennych rewolucji w barze Kwadratowy Talerz
Autor: Shutterstock Sałatka cezar według Magdy Gessler uwodzi smakiem fantastycznie przyprawionego grillowanego kurczaka.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Sałatka cezar z kurczakiem z 7 odcinka 17 serii "Kuchennych Rewolucji" Magdy Gessler to przebojowa wersja znanej klasyki. Restauratorka zrewolucjonizowała wrocławską restaurację "Kwadratowy Talerz" zamieniając go w "By the Way" przydrożny bar w amerykańskim stylu. Wypróbujcie przepis na sałatkę cezar, której największym atutem jest pyszny kurczak według przepisu Magdy Gessler.

Sałatka Cezar została stworzona przez restauratora i kucharza Cesara Cardiniego. Powstała ona w 1924 roku w Tijuana, w Meksyku.

Historia sałatki Cezar jest dość ciekawa. Cesare Cardini miał problem z brakiem składników w swojej restauracji, ale pomimo tego postanowił przygotować coś specjalnego dla swoich klientów. Zebrał to, co miał pod ręką, i stworzył sałatkę, której smak i prostota szybko zdobyły popularność. W oryginalnej wersji składniki to sałata rzymska, grzanki, ser parmezan, jajko, oliwa z oliwek, czosnek, sok z cytryny, musztarda i sos Worcestershire. Od tego czasu sałatka Cezar stała się klasycznym daniem w kuchni międzynarodowej.

Pod materiałem wideo znajdziesz naszą galerię z innymi przepisami na sałatki idealne na domówkę i nie tylko

SKŁADNIKI

  • sałata rzymska
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 żółtka
  • 3 filety z sardeli
  • 3 łyżki sos Worcestershire
  • 100 ml jogurtu typu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka tymianku
  • 1 łyżka startego parmezanu 
  • sól
  • 5-6 pomidorków koktajlowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W pierwszej kolejności zrób marynatę z jogurtu, soku z połowy cytryny, tymianku i ząbka czosnku. Następnie zanurz w niej podwójną pierś z kurczaka i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
  • Tak przygotowane mięso upiecz na grillu lub patelni grillowej i odstaw do wystygnięcia. Ostudzone mięso pokój w paski.
  • Wybierz delikatniejsze części główki sałaty rzymskiej umyj je, dokładnie osusz, porwij na mniejsze kawałki i włóż do lodówki na czas przygotowywania sosu.
  • Utrzyj wymoczone fileciki z sardeli z sokiem z drugiej połowy cytryny, sosem worcestershire, mielonym pieprzem i solą.
  • Do sosu dorzuć żółtka i intensywnie wymieszaj. 
  • Sałatę polej sosem, na wierzchu połóż kurczaka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i natychmiast podawaj.
  • Do sałatki można dodać drobne grzanki z czosnkiem i posypać sałatę startym parmezanem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne