Sos hoisin - przepis na domowy sos hoisin

Sos hoisin - przepis na domowy sos hoisin
Autor: ThinkStockPhotos Sos hoisin - przepis na domowy sos hoisin
łatwy
10 min
6

Sos hoisin jest gęsty i ciemnobrązowy. Wyrabiany jest z soi z dodatkiem mąki, cukru, przypraw, czosnku, śliwek, chili i soli. Idealnie pasuje do dań z owoców morza oraz do potraw z grilla. Sos hoisin oczywiście możemy kupić, ale warto zrobić go samodzielnie - na pewno będzie zdrowszy.

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła orzechowego lub orientalnej pasty z czarnej fasoli
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • odrobina chili
  • pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W miseczce umieszczamy sos sojowy, masło orzechowe, miód, ocet, olej i łyżką mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej gęstej masy.
  • Dodajemy stopniowo przeciśnięty przez praskę czosnek, ostry sos i pieprz.
  • Spróbować  i ewentualnie doprawić ostrym sosem w celu uzyskania pożądanego stopnia ostrości.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej