Sos hoisin - przepis na domowy sos hoisin
2021-03-30
łatwy
10 min
6
Sos hoisin jest gęsty i ciemnobrązowy. Wyrabiany jest z soi z dodatkiem mąki, cukru, przypraw, czosnku, śliwek, chili i soli. Idealnie pasuje do dań z owoców morza oraz do potraw z grilla. Sos hoisin oczywiście możemy kupić, ale warto zrobić go samodzielnie - na pewno będzie zdrowszy.
SKŁADNIKI
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła orzechowego lub orientalnej pasty z czarnej fasoli
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- odrobina chili
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W miseczce umieszczamy sos sojowy, masło orzechowe, miód, ocet, olej i łyżką mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej gęstej masy.
- Dodajemy stopniowo przeciśnięty przez praskę czosnek, ostry sos i pieprz.
- Spróbować i ewentualnie doprawić ostrym sosem w celu uzyskania pożądanego stopnia ostrości.