Smażony lub pieczony gorzki melon - pomysł na zdrowe chipsy z kareli

2021-03-29
Smażony gorzki melon
Autor: Shutterstock Smażony gorzki melon do przekąska z krajów azjatyckich.
łatwy
30 min
4

Zdrowe chipsy - proszę bardzo. Jeśli przygotujesz je z gorzkiego melona czyli owocu przepękli ogórkowatej, dostarczysz organizmowi dawkę substancji odżywczych.

SKŁADNIKI

  • gorzki melon
  • sól
  • ulubione przyprawy
  • olej kokosowy lub inny, który lubisz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Melona umyj, pokrój na cienkie plasterki, posól i odstaw na 30 min. Sól sprawi, że owoc puści wodę, a wraz z nią uwolni nieco ze swej goryczy. Nie straci jej jednak zupełnie. Inną opcją na pozbycie się goryczki jest krótkie - 2-3 minutowe blanszowanie melona, we wrzącej, osolonej wodzie.
  • Następnie plastry dokładnie opłucz pod bieżąca wodą i osusz. Posyp ulubioną przyprawą: pieprzem, pieprzem cayenne, sproszkowanym chilli, ziołami, curry lub.... cynamonem - puść wodze fantazji.
  • Czipsy usmaż w głębokim oleju o wysokiej temperaturze spalania - polecam kokosowy - lub w wersji fit upiecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do rozgrzanego (ok.180 stopni) piekarnika, skrop chipsy olejem, najlepiej w spraju. Piecz kilka minut, aż się podsusz i złapią złoty kolor.