Pomidory po meksykańsku - idealna przekąska imprezowa

2021-03-29
Pomidory po meksykańsku  - idealna przekąska imprezowa
Autor: Shutterstock Pomidory  po meksykańsku  - łatwa do przygotowania i zdrowa przekąska imprezowa
łatwy
15 min
4

Pomidory po meksykańsku to efektowna i bardzo łatwa do przygotowania zdrowa przekąska na imprezę i nie tylko. Kuszą atrakcyjnym wyglądem, smakują wybornie i są łatwe do przygotowania.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

Zobacz, gdzie warto iść do sklepu i co kupić:

SKŁADNIKI

  • 4 duże pomidory
  • opakowanie serka wiejskiego
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu  cajeńskiego
  • 1 łyżka śmietany
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory umyć, osuszyć, w każdym wyciąć otwór i wydrążyć łyżeczką. Posolić środek, po czym odwrócić i dobrze osączyć.
  • Awokado przepołowić, wyjąć pestkę, wybrać miąższ łyżeczką i rozgnieść go widelcem - dodając sok cytrynowy, by  awokado nie sczerniało, a także serek i śmietanę.
  • Doprawić solą, pieprzem, pieprzem cajeńskim, kolendrą i  czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Dobrze wymieszać i otrzymaną masą nadziać pomidory. 
  • Podawać posypane świeżą natką lub szczypiorkiem.