Galaretka PROSIACZEK: przepis na galaretkę wieprzową
2021-04-13
łatwy
20 min
4
Galaretka z nóżek wieprzowych i golonki podawana z octem, chrzanem lub ćwikłą to nie tylko wyśmienita przystawka, ale także wyborna przekąska lub kolacja. Można ją podać w nietypowy sposób, w kształcie prosiaczka. Jak to zrobić? Wystarczy pusta butelka po oleju. Taka butelka przeznaczona jest do kontaktu z tłuszczami, więc jest bezpieczna.
Zobacz także Przepis na studzieninę - galaretę z nóżek wieprzowych oraz Przepis na galaretkę z nóżek wieprzowych z majerankiem
SKŁADNIKI
- 600 g golonki
- 1 kg nóg wieprzowych
- 1 cebula
- 1 główka czosnku
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 łyżka żelatyny
- pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
- pół łyżeczki ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- 1 butelka po oleju o pojemności litra
- plasterki salami lub innej kiełbasy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte golonki i nóżki włożyć do garnka, zalać wodą tak aby były przykryte.
- Dodać obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól oraz całą główkę czosnku, gotować przez 3 godziny na wolnym ogniu.
- Gdy golonka będzie miękka, a nóżki ugotowane do miękkości, wyjąć z wody mięso i oddzielić od skóry, kości i tłuszczu.
- Wywar przecedzić przez sito. Warzywa i przyprawy wyrzucić. Do wywaru dodać żelatynę i doprowadzić do jej rozpuszczenia.
- Mięso posiekać, wrzucić do butelki, uzupełnić wywarem.
- Po ostygnięciu wstawić do lodówki, pozostawić do stężenia.
- Przed podaniem przeciąć butelkę i ostrożnie wyjąć galaretkę.
- Ułożyć na półmisku, udekorować plasterkami salami na kształt prosiaczka.
- Podawać z octem lub chrzanem.