Cykoria na słodko - świetny przepis na cykorię duszoną w pitnym miodzie

2021-03-29
Cykoria na słodko
Autor: Shutterstock Cykoria na słodko to świetny dodatek do pieczonego drobiu.
łatwy
0 min
4

Cykoria na słodko to pyszny, ciepły dodatek do dań drobiowych. Delikatne listki o lekkiej goryczce uduszone w słodkim, pitnym miodzie stanowią łatwa do przygotowania, a jednocześnie oryginalną przystawkę.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 5 szt cykorii
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 szklanki miodu pitnego
  • łyżka cukru
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cykorię umyj, dokładnie osącz z wody i pokrój w paski.
  • W głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć pokrojoną cykorię.
  • Smaż przez chwilę, cały czas mieszając.
  • Posyp cukrem, solą i pieprzem, a gdy zmięknie wlej miód.
  • Duś bez przykrycia, aż wyparuje połowa płynu.