Bób z boczkiem i cebulą - jak przyrządzić? [przepis]

Bób z boczkiem i cebulą - jak przyrządzić? [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Bób plus boczek - duet idealny!

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sezon na bób w pełni. Zwykle zjadamy go po ugotowaniu w osolonej wodzie, ale to smaczne warzywo możemy serwować w bogatszej wersji. Podajemy łatwy przepis na bób z boczkiem i dodatkami.

Składniki

  • 1 kg bobu

  • 1 cebula

  • 15 dag surowego wędzonego boczku

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bób gotujemy do miękkości (ok. 20 minut) w osolonej wodzie. ostudzamy i obieramy ze skórki.
  • W rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy obraną i drobniutko pokrojoną cebulkę, boczek pokrojony w małą kosteczkę i smażymy, aż się lekko podrumienią.
  • Dajemy następnie obrany bób, smażymy chwilę, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.