Które przyprawy leczą? Właściwości lecznicze popularnych przypraw

Które przyprawy leczą? Właściwości lecznicze popularnych przypraw

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wiele przypraw nie tylko poprawia smak potraw, ale też działa leczniczo

Przyprawy, cenione dla walorów smakowych, mogą także wpływać na zdrowie. Prym wśród „leczniczych” przypraw wiodą: kardamon, imbir, goździki i cynamon.

Kardamon łagodzi bóle reumatyczne

Kardamon jest jedną z najcenniejszych i najdroższych przypraw na świecie. Ma intensywny korzenny smak, łagodny aromat i poprawia smak potraw słodkich i pikantnych. Z właściwości korzystnych dla zdrowia znany jest jego wpływ na układ trawienia: wzmacnia organizm, łagodzi powstawanie gazów i kolki, ułatwia wchłanianie i trawienie białek. Działa także moczopędnie oraz przeciwdziała zapaleniom jamy ustnej.

Ponadto łagodzi bóle reumatyczne, zapobiega rozwojowi wirusów, pomaga w leczeniu astmy, zapalenia oskrzeli i trzustki. Kardamon ma wpływ na wzmacnianie organizmu i jego pobudzenie, przez co jest znany jako jeden z afrodyzjaków.

Imbir niezbędny przy przeziębieniu

Również imbir znany jest ze swoich właściwości leczniczych i pobudzających. Wspomaga trawienie, poprawia krążenie, działa odkażająco i przeciwzapalnie.

Łagodzi mdłości i migreny, reguluje pracę woreczka żółciowego, przeciwdziała nadmiarowi gazów w jelitach oraz zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych. Świeży imbir zalany gorąca wodą, z dodatkiem łyżeczki miodu i soku z cytryny łagodzi objawy przeziębienia.

Goździki usuwają zmęczenie

Goździki są doskonałą przyprawą do przetworów owocowych, mięsnych i wyrobów cukierniczych. Mają właściwości antyseptyczne, antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.

Stosowane są w stomatologii jako skuteczny środek przeciw bólowi zębów, jak również w ziołolecznictwie jako przeciwutleniacz, środek poprawiający przemianę materii, stymulujący organizm, usuwający zmęczenie i wyczerpanie psychiczne.

Cynamon dodaje energii

Cynamon od dawna wykorzystywany jest do celów leczniczych ponieważ jest cennym źródłem błonnika, żelaza, wapnia. Wzmacnia w stanach osłabienia, dodaje energii poprawia krążenie i trawienie.

Pomaga też zwalczać biegunki, ból i nudności, obniża poziom złego cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi i zapobiega powstawaniu wrzodów.

Ocena: 1