Dżem truskawkowy bez konserwantów: przepis na naturalny dżem [WIDEO]

Dżem truskawkowy bez konserwantów: przepis na naturalny dżem [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Poznaj prosty przepis na pachnący dżem truskawkowy

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Dżem truskawkowy jest bardzo chętnie kupowany w polskich sklepach. Kojarzy się z wakacjami, beztroską, wolnością i pachnącymi słońcem owocami. A gdyby tak przygotować go samodzielnie? Prosty przepis na dżem truskawkowy stanowi najlepszy dowód, że nie wymaga to dużego wysiłku.

Składniki

  • 1 kg truskawek

  • 250 g cukru

  • 1 cytryna

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce myjemy i oczyszczamy z szypułek. Następnie wsypujemy do garnka, dodajemy cukier oraz sok z cytryny. 

  • Dżem truskawkowy możemy zrobić na dwa sposoby: metodą "babciną" oraz nowoczesną. Pierwsza polega na tym, że rezygnuje się z chemicznych dodatków. Dżem truskawkowy polega na powolnym gotowaniu owoców do momentu, w którym zgęstnieją i uzyskają konsystencję dżemu. Trwa to zwykle około 3 godzin.

  • Ci, którzy są w ciagłym niedoczasie, mogą skorzystać z metody bardziej współczesnej. Do owoców trzeba dodać zagęstnik (dżemfix, żelfix itp.), dzięki czemu znacznie skraca się czas przygotowywania konfitury.

Dżem truskawkowy kochają i dzieci, i dorośli. Nie ma chyba lepszego dodatku do słodkich chałek, naleśników, racuszków, ciast, tartaletek. Dobrze smakuje zimą, gdy wspominamy letnie chwile i tęsknie spoglądamy w kalendarz, odliczając dni do wakacji. A jeszcze lepiej, gdy jest przez nas osobiście przygotowany. Wtedy mamy nie tylko pewność, że w środku nie znajduje się żadna chemia, a truskawkowy smak faktycznie ma coś wspólnego z owocami, ale również radość, że sami zrobiliśmy taki smakołyk.

 

Zobacz, jak zrobić naturalny dżem truskawkowy bez konserwantów

Ocena: 2,3