Pikle z kalafiorem, ogórkiem, marchewką i papryką - ciekawe przetwory na zimę

Pikle z kalafiorem, ogórkiem, marchewką i papryką - ciekawe przetwory na zimę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Brak pomysłu na przetwory na zimę? Zrób pyszne pikle z kalafiorem i innymi warzywami

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na pikle z kalafiorem to urozmaicenie tradycyjnego przepisu na pikle. W  tych piklach w roli głównej występuje kalafior, a dodatkami są: ogórek, marchewka, papryka. Zwyczajowo wykorzystywany do przyrządzania pikli ocet spirytusowy został zastąpiony swoim zdrowszym odpowiednikiem - octem jabłkowym. Ocet jabłkowy sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i poprawia stan naczyń krwionośnych. Wypróbuj przepis na pikle z kalafiorem w swojej kuchni.

Składniki

  • duży kalafior (70 dag)

  • 4 marchewki

  • 2 szklanki octu jabłkowego

  • kilka małych ogórków kwaszeniaków

  • strąk papryki czerwonej

  • szklanka wody

  • liść laurowy

  • gałązka kopru

  • łyżeczka ziaren pieprzu

  • łyżeczka cukru

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Koper opłucz. Wodę zagotuj z łyżeczką soli, cukrem, koprem, liściem laurowym i pieprzem.

  • Wlej ocet, ponownie zagotuj.

  • Kalafior podziel na różyczki, oczyść, umyj. Marchewki obierz, umyj, pokrój w plasterki. Paprykę oczyść i pokrój na ćwiartki. Ogórki umyj.

  • Warzywa zalej w garnku wrzątkiem, gotuj 2 minuty, odcedź, przelej na sicie zimną wodą, osącz.

  • Nałóż warzywa do wyparzonych słoików, zalej gorącą zalewą. Słoiki zakręć. Pasteryzuj 25 minut.