Kiszona sałatka na zimę - kapusta, marchew, cebula, pomidory, ogórki
2021-08-09
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kiszona sałatka na zimę to gotowa surówka z kiszonych warzyw do obiadu dla was i waszej rodziny. Ta smaczna i zdrowa sałatka z kapusty, marchwi, pomidorów i ogórków urozmaici wasz zimowy jadłospis.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg białej kapusty
- 1 kg marchewki
- 1 kg cebuli (białej lub czerwonej)
- 1 kg jędrnych, mięsistych pomidorów
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka octu
- 3 czubate łyżki soli
- 4 czubate łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować. Pomidory pokroić na ósemki, a potem jeszcze każdą ósemkę przekroić na pół. Ogórki pokroić w grube plasterki. Marchew pokroić w słomkę (julienne). Cebulę pokroić na półtalarki.
- Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą. Dodać olej i ponownie wymieszać.
- Warzywa przełożyć do dużego rondla, dodać sól i cukier, podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż warzywa puszczą sok. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 40 min. Na koniec dodać ocet, gotować jeszcze 5 min. Spróbować, ewentualnie dosolić i dosłodzić.
- Gorącą sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i pasteryzować przez 15 min.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?