Winogrona z jabłkami na ostro do mięs i pasztetów

2021-03-29
Winogrona z jabłkami na ostro
Autor: Shutterstock Winogrona z jabłkami na ostro to świetny dodatek do mięs i pasztetów
łatwy
0 min
4

Pyszna konfitura z winogron z jabłkami sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych i pasztetów. Do jej przygotowania najlepsze są winogrona ogrodowe.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg ciemnych winogron
  • 1 kg jabłek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 2 goździki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta mielonego imbiru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Winogrona umyć, osuszyć i lekko zgnieść, a następnie zagotować i przetrzeć przez sitko.
  • Przecier ogrzewać w płaskim, szerokim naczyniu, gdy się zagotuje dodać cukier i kwasek cytrynowy.
  • Do wrzącego przecieru władać pokrojone w plasterki jabłka. Gotować aż masa zgęstnieje a kawałki owoców będą przezroczyste.
  • Na koniec dodać zmielone przyprawy, zagotować i przełożyć do czystych słoików, pasteryzować 15 min.