Sok z malin: jak zrobić? PRZEPIS

Przepis na domowy sok malinowy jest niezwykle prosty, ale musisz się przygotować na to, że zrobienie soku z malin zajmuje trochę czasu. Ale takiego soku, jaki sam zrobisz, na pewno nie kupisz w sklepie.

Dostępne w sklepach soki malinowe tak naprawdę są zwykle zrobione z aronii, o czym łatwo się przekonasz, czytając ich skład na etykiecie. Jeśli zależy ci na prawdziwym, domowym soku malinowym, najlepiej zrób go sam.

Domowy sok z malin: jak zrobić?

Sposobów jest kilka.

Najprostszy to umyć maliny i powoli wsypywać do garnka warstwami, a każdą warstwę posypywać cukrem. W sumie na 1 kg malin potrzeba około 0,2 kg cukru (może być trochę więcej, jeśli lubisz słodki sok).

Następnie trzeba poczekać co najmniej 20 minut, aż maliny puszczą sok - w tym czasie kilka razy je wymieszaj. Potem zacznij podgrzewać garnek i mieszając w nim zaczekaj, aż zawartość się zagotuje. Po około 5 minutach gotowania i mieszania przecedź uzyskaną zawiesinę przez gęste sitko albo na przykład przez tetrową pieluchę czy gazę.

Uzyskany sok malinowy jeszcze raz doprowadź do wrzenia, a następnie przelej do słoików, zakręć je, odwróć zakrętką do dołu i zostaw do ostygnięcia. Nakrętka powinna się zrobić wklęsła – to znak, że sok jest dobrze zamknięty i przez długi czas się nie zepsuje.

Inny, nieco szybszy sposób na uzyskanie soku z malin to wrzucenie ich po umyciu do garnka z wodą (niepełna szklanka wody na 1 kg malin). Wtedy od razu możesz przystąpić do gotowania. Gdy z malin wypłynie sok, przesącz go przez sitko, dodaj do niego cukier (0,2 kg na 1 kg malin) i ponownie zagotuj. Do smaku możesz dodać szczyptę kwasku cytrynowego. Gotowy sok przelej do słoików tak jak w pierwszym wariancie.