Śliwki suszone lepsze niż kalifornijskie. Super przepis na domowe śliwki kalifornijskie

2024-09-10
dr hab. Dorota Konopacka, prof. IO
Śliwki suszone lepsze niż kalifornijskie
Autor: Shutterstock Miękkie i słodkie śliwki suszone, lepsze od śliwek kalifornijskich, możemy samodzielnie przygotować w domu
średni
75 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Śliwki kalifornijskie są dość drogie, a oprócz tego wiele z nich zawiera konserwanty. Można jednak samodzielnie przygotować śliwki suszone, które smakiem i konsystencją nie będą ustępowały produktom z Kalifornii. Wymaga to co prawda trochę więcej pracy niż zwykłe suszenie owoców, ale efekt jest tego wart!

Śliwki kalifornijskie - jak kupować?

Jeśli nie mamy czasu przygotować śliwek według tej metody - możemy oczywiście wysuszyć je bez moczenia w syropie. Możemy sięgnąć też po śliwki kalifornijskie bez konserwantów - znajdziemy je w dobrych sklepach ekologicznych (uważnie czytajmy etykiety - jedyny konserwant używany w przypadku niektórych wyrobów z Kalifornii to E202 - sorbinian potasu).  Gdy chcemy jeść owoce suszone bez konserwantów, musimy się jednak liczyć z tym, że będą one droższe niż wyroby z konserwantami, i oczywiście niż produkty przygotowane w domu. Trzeba też pamiętać, by po otwarciu opakowania takich owoców przechowywać je w zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu.

Polecamy przepisy ze śliwkami suszonymi:

Pijana śliwka - eleganckie i smakowite ciasto z suszonymi śliwkami

Owsiany koktajl z suszonymi śliwkami na zdrowe śniadanie

Śmietanowiec z suszoną śliwką i orzechami włoskimi

Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy

Suszone śliwki w kremie waniliowo-cynamonowym - przepis na słodki deser

Przepis stworzyła prof. dr hab. Dorota Konopacka, dyrektor INSTYTUTU OGRODNICTWA – Państwowego Instytutu Badawczego

SKŁADNIKI

  • 5 kg śliwek (węgierki, Stanley, Cacanska)
  • 6 kg cukru
  • 4 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki myjemy i pestkujemy - starając się, by nie rozpadły się na dwie połówki.
  • Z wody i cukru przygotowujemy syrop, który studzimy to temperatury 80ºC.
  • Wrzucamy do niego śliwki i pozostawiamy je na 24 godziny.
  • Wyjmujemy owoce z syropu, płuczemy zimną wodą, by się nie kleiły.
  • Gdy obeschną układamy w suszarce do grzybów lub w piekarniku z termoobiegiem i suszymy w temperaturze 50-70ºC.
  • Śliwki są gotowe, gdy nie mają już w sobie wody, ale są elastyczne.
  • Tak suszone śliwki przechowujemy w szklanych lub metalowych szczelnie zamykanych pojemnikach, w możliwie niskiej temperaturze - by jak najdłużej zachowały swoje cenne składniki.
  • Syrop użyty do moczenia śliwek możemy wykorzystać w tym celu dwukrotnie, a następnie warto go zapasteryzować, bo stanowi doskonały dodatek do drinków lub napojów. Można go też użyć do przygotowania nalewki śliwkowej.
Dlaczego warto jeść śliwki?
dr hab. Dorota Konopacka, prof. IO