Domowa konfitura z malin bez żelfixu - przepis

Domowa konfitura z malin bez żelfixu - przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Pyszna konfitura z sezonowych owoców.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pyszna konfitura z malin będzie znakomitym dodatkiem do naleśników czy chleba! Świetnie sprawdzi się również jako remedium na pochmurny nastrój Podpowiadamy jak przygotować domową konfiturę z malin.

Składniki

  • 1 kg malin

  • 1 kg cukru

  • 2 szklanki soku z malin

  • odrobina spirytusu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce przebrać, umyć, osączyć i opłukać spirytusem.

  • Z soku i cukru przygotować syrop, zagotować, zestawić z ognia i partiami wrzucać do niego maliny. Odstawić do wystygnięcia

  • Postawić garnek na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zestawić. Czynność tę powtórzyć trzykrotnie. Podczas studzenia zbierać powstającą na powierzchni pianę.

  • Gotową konfiturę przełożyć do słoiczków i uszczelnić.