Konfitura z niedojrzałego agrestu: przepis na najlepszą konfiturę

2021-03-29
Konfitura z niedojrzałego agrestu
Autor: Shutterstock Konfitura z niedojrzałego agrestu ma rewelacyjny i wyrafinowany smak i aromat.
średni
120 min
4

Konfitura z niedojrzałego agrestu należy do najbardziej cenionych przetworów, ponieważ łączy w sobie unikalny, kwaśny smak agrestu ze słodyczą cukru. Posiada niepowtarzalny smak, ale jest też niezwykle pracochłonna. Sprawdź, jak ją przygotować.

Owoce agrestu bardzo łatwo się rozgotowują i pękają, ale można temu zapobiec, nakłuwając je nierdzewną szpilką w kilku miejscach.

Powidła z agrestu

Dżem z agrestu prawie dojrzałego

Miazga agrestowa

SKŁADNIKI

  • 1 kg agrestu
  • 1,2 kg cukru
  • 2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Niedojrzałe owoce agrestu oczyścić z reszty kwiatowej i szypułek, opłukać i osaczyć.
  • Zagotować wodę z cukrem i włożyć do niej agrest, gotować przez chwilę, nie doprowadzając do wrzenia i odstawić na kilkanaście godzin.
  • Ponownie zagotować agrest, tym razem doprowadzić do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia i odstawić na 12 godzin.
  • Po upływie tego czasu należy ponownie postawić garnek na małym ogniu i prużyć do czasu uzyskania odpowiedniej szklistości owoców.
  • Gorący przetwór należy włożyć do słoików i szczelnie zamknąć.