Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki? Przepis na dżem porzeczkowy z wanilią i imbirem
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Dżem porzeczkowy z wanilią i imbirem to doskonały smakołyk, który w chłodne dni przypomina smak lata. Podajemy sprawdzony przepis na oryginalny dodatek do chleba, ciast, mięs i herbaty.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Polecamy również:
Dżem czereśniowy z sokiem z czerwonej porzeczki
Domowy dżem z czarnej porzeczki
Zobacz jak zrobić klasyczny dżem z czarnej porzeczki:
SKŁADNIKI
- 1 kg czarnej porzeczki
- 80 dag cukru
- laska wanilii
- pół łyżeczki imbiru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Porzeczki odszypułkować, przebrać, umyć i odsączyć na sitku.
- Wrzucić owoce do szerokiego rondla, zasypać cukrem, dodać wanilię i imbir, gotować, aż dżem stanie się gęsty (od 30 minut do godziny), często mieszając.
- W czasie gotowania zbierać wytwarzającą się na wierzchu pianę.
- Przełożyć do sterylnych słoików i pasteryzować przez 15 minut.