Dżem z agrestu i truskawek: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Dżem z agrestu i truskawek to świetne połączenie: truskawki są bogate m.in. w witaminy E i C, potas, żelazo, a agrest jest źródłem potasu, sodu, wapnia, i witaminy C. Wypróbuj przepis na słodko-kwaśny dżem z agrestu i truskawek! To klasyczna kombinacja smaków kuchni polskiej.
Dżem z agrestu prawie dojrzałego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce opłucz, osącz, usuń szypułki i ogonki.
- Agrest zmiksuj w blenderze, przełóż do garnka, dodaj cukier i trochę wody, gotuj 10-15 minut.
- Dodaj truskawki w całości i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
- Gorący dżem przełóż do słoików twist-off, zamknij i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.