Dżem śliwkowy z cukrem żelującym - przepis

Dżem śliwkowy z cukrem żelującym - przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dodatek cukru żelującego znacznie przyspiesza smażenie dżemu ze śliwek

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Smażenie dżemu można znacznie przyspieszyć, wykorzystując cukier żelujący. To duża oszczędność czasu zwłaszcza dla osób zapracowanych, które lubią przygotowywać domowe przetwory. Podajemy łatwy przepis na dżem śliwkowy z cukrem żelującym.

Składniki

  • 2 kg śliwek

  • 2 opakowania cukru żelującego

  • 1 kg cukru

  • sok z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. Do przygotowanych śliwek dodajemy cukier żelujący, mieszamy i gotujemy razem na małym ogniu, cały czas mieszając.

  • Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy cukier. Gotujemy śliwki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

  • Na koniec przekładamy dżem do wypieczonych w piekarniku słoików, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem na ok. 5 minut.

Ocena: 2,5