Brzoskwinie w syropie, jak z puszki [WIDEO]

Brzoskwinie w syropie, jak z puszki [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Brzoskwinie w syropie, ich smak i zapach, wnoszą do naszego życia nieco radości. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Brzoskwinie w syropie, takie same w smaku i konsystencji, jak te z puszki, można przygotować domowym sposobem. Nie jest to specjalnie trudne zadanie nawet dla początkujących. Podajemy przepis krok po kroku. 

Składniki

  • 1 kg twardych i dojrzałych brzoskwiń

  • 1 litr wody

  • 0,4 kg cukru

  • sok wyciśnięty z 1 cytryny lub 50 ml soku z cytryny lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

  • 1 laska wanilii

  • 3 słoiki po 500 ml

Przygotowanie krok po kroku:

  • Słoiki wyparzyć, czyli przelać wrzątkiem i odstawić. Brzoskwinie umyć, obrać, przeciąć na pół i wypestkować, połówki ułożyć w słoikach.

  • Do garnka wlać wodę, dodać cukier i laskę wanilii, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 15 minut.

  • Usunąć laskę wanilii, po opłukaniu i wysuszeniu można użyć ją ponownie.

  • Do syropu dodać sok z cytryny, zamieszać. Gorącym syropem zalać brzoskwinie w słoikach. Syrop powinien przykrywać owoce. Brzegi słoików należy wytrzeć do sucha i słoiki zakręcić. 

  • Pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczką. Słoiki zalać ciepłą wodą do 3/4 wysokości i gotować przez około 10-15 minut.

  • Zdjąć z ognia, wyjąć słoiki i ostudzić. Na słoiki nalepić naklejki z datą i opisem. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.

tip dnia

Brzoskwinie łatwiej obrać, gdy się najpierw zanurzy na 2 minuty w gorącej wodzie, a następnie w zimnej, aby przerwać gotowanie. 

Ocena: 2