Przetwory z grzybów

Od późnej wiosny po polskich lasach wędrują zapaleni grzybiarze. A im robi się cieplej, również stragany zapełniają się leśnymi przysmakami. Borowiki, kurki, rydze, koźlarze, podgrzybki - w lasach rośnie wiele gatunków, a właściwie wszystkie nadają się na domowe przetwory. Odkryj zatem sprawdzone przepisy!

Przetwory z grzybów

Przetwory z grzybów wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Kapusta kwaszona z gąskami

Kapusta kwaszona z gąskami

Kapusta ukwaszona tradycyjnie z dodatkiem gąsek, to znakomity pomysł na szybką sałatkę do obiadu. Ze słoika wprost na talerz. Podajemy przepis na kapustę kwaszoną z gąskami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Fenomenalna sałatka z leśnych grzybów na zimę do słoików

Fenomenalna sałatka z leśnych grzybów na zimę do słoików

Sałatka z leśnych  grzybów to doskonały sposób na ich zakonserwowanie na zimę. Gdy znudziły ci się grzyby marynowane, duszone i  smażone - zrób sałatkę według naszego przepisu i ciesz się jej smakiem zimą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rydze pasteryzowane w maśle - sprawdzony, stary przepis

Rydze pasteryzowane w maśle - sprawdzony, stary przepis

Rydze pasteryzowane w maśle są w zasadzie gotowe do spożycia po wyjęciu ze słoika. Wystarczy je położyć na patelni i podsmażyć, albo rozgrzać słój w gorącej wodzie i połączyć tak podgrzane grzyby z ziemniakami czy makaronem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzyby w pomidorach na zimę: podajemy dobry przepis

Grzyby w pomidorach na zimę: podajemy dobry przepis

Sprawdź, jak zrobić grzyby w pomidorach na zimę - podajemy dobry przepis. Sezon na grzyby trwa, warto więc wypróbować ciekawy przepis z grzybami w roli głównej i zakonserwować je na zimę.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pyszne grzyby pasteryzowane z tymiankiem: przepis

Pyszne grzyby pasteryzowane z tymiankiem: przepis

Grzyby pasteryzowane z tymiankiem wystarczy po wyjęciu ze słoika podgrzać z cebulą uduszoną na tłuszczu i sos do makaronu, ziemniaków czy mięsa gotowy w 5 minut! Tymianek wyjątkowo dobrze pasuje do grzybów, tworząc z nimi doskonałą kompozycję smakową.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Grzyby duszone pasteryzowane - z kwaskiem cytrynowym

Grzyby duszone pasteryzowane - z kwaskiem cytrynowym

Grzyby duszone pasteryzowane to sposób przechowania ich w słoikach na zimę. Możemy  tak zakonserwować grzyby leśne lub pieczarki. Przed podaniem wystarczy  grzyby podgrzać, można połączyć je ze śmietaną i mieć smakowity sos, można tez dodać do nich duszoną na maśle cebulę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Grzyby leśne pasteryzowane w słonej zalewie: stary, sprawdzony przepis

Grzyby leśne pasteryzowane w słonej zalewie: stary, sprawdzony przepis

Grzyby leśne pasteryzowane w słonej zalewie to idealny sposób ich przechowania. Przed użyciem wystarczy grzyby odcedzić, a następnie przygotować z nich  sos śmietanowy  – doskonały do  mięs, ziemniaków czy makaronów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z pieczarek w słoiku - przepis na niedrogi i pyszny dodatek

Sałatka z pieczarek w słoiku - przepis na niedrogi i pyszny dodatek

Sałatka z pieczarek w słoiku to doskonały dodatek do kanapek lub obiadu - łatwy do  przygotowania, niedrogi i zawsze dostępny! Warto taką sałatkę przygotować, gdy  trafimy na niedrogie pieczarki - co często się zdarza.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kwaśne maślaki w zalewie

Kwaśne maślaki w zalewie

Marynowane maślaki w pysznej i delikatnej zalewie to doskonały dodatek do  wędlin, mięsa. Hit przyjęć, uwielbiane przez wszystkich. Wypróbuj nasz przepis na maślaki w zalewie.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszne rydze kiszone: przepis

Pyszne rydze kiszone: przepis

Rydze kiszone to znakomity pomysł na zakonserwowanie grzybów na zimę. Idealnie smakują, zachowują swoje wartości odżywcze, aromat i smak. Poznaj przepis na kiszone rydze

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Strona 1 z 5