Przetwory z grzybów

Od późnej wiosny po polskich lasach wędrują zapaleni grzybiarze. A im robi się cieplej, również stragany zapełniają się leśnymi przysmakami. Borowiki, kurki, rydze, koźlarze, podgrzybki - w lasach rośnie wiele gatunków, a właściwie wszystkie nadają się na domowe przetwory. Odkryj zatem sprawdzone przepisy!

Przetwory z grzybów

Przetwory z grzybów wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Sałatka z pieczarek w słoiku - przepis na niedrogi i pyszny dodatek

Sałatka z pieczarek w słoiku - przepis na niedrogi i pyszny dodatek

Sałatka z pieczarek w słoiku to doskonały dodatek do kanapek lub obiadu - łatwy do  przygotowania, niedrogi i zawsze dostępny! Warto taką sałatkę przygotować, gdy  trafimy na niedrogie pieczarki - co często się zdarza.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kwaśne maślaki w zalewie

Kwaśne maślaki w zalewie

Marynowane maślaki w pysznej i delikatnej zalewie to doskonały dodatek do  wędlin, mięsa. Hit przyjęć, uwielbiane przez wszystkich. Wypróbuj nasz przepis na maślaki w zalewie.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszne rydze kiszone: przepis

Pyszne rydze kiszone: przepis

Rydze kiszone to znakomity pomysł na zakonserwowanie grzybów na zimę. Idealnie smakują, zachowują swoje wartości odżywcze, aromat i smak. Poznaj przepis na kiszone rydze

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Opieńki solone w słoikach - pomysł na opieńki kwaszone  na zimę

Opieńki solone w słoikach - pomysł na opieńki kwaszone na zimę

Najbardziej popularne przetwory ze smakowitych grzybów, jakimi są opieńki bazują na zalewie z octu. Tym razem proponujemy wersję, gdzie "utrwalaczem" jest sól. Sezon na opieńki się zbliża, życzymy więc owocnego grzybobrania.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Opieńki - przepis na opieńki marynowane w occie

Opieńki - przepis na opieńki marynowane w occie

Opieńki to grzyby, które najlepiej smakują w postaci marynowanej. złote kapelusze w zalewie octowej to nie lada gratka, bardzo łatwa w przygotowaniu. Do dzieła!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurki duszone z cebulą na zimę

Kurki duszone z cebulą na zimę

Kurki duszone na zimę z cebulą i pieprzem są doskonałą bazą do dań z kurkami: jajecznicy z kurkami, duszonych kurek ze śmietaną, sosu kurkowego. Przy obfitym sezonie na kurki warto część zbiorów udusić i pasteryzować na zimę. Potem będą jak znalazł.  Jak przyrządzić kurki? Podajemy wyśmienity przepis na kurki w śmietanie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rydze w czerwonym winie: przepis na marynowane rydze

Rydze w czerwonym winie: przepis na marynowane rydze

Rydze marynowane w czerwony winie nie mają sobie równych. Rydze  robię rzadko, gdyż miejsca ich występowania, wysoka leśna trawa dobrze doświetlona, są już nieliczne. Rydze ze względu na swą unikalność zasługują na odpowiednią oprawę. Smak marynowanych w winie rydzów uświetni każdą rodzinną okazję. Osobiście rydze marynowane w winie podaję tylko na swoje urodziny do pieczonej kaczki. Rydze są pyszne, w czerwonym winie zamieniają się w prawdziwy delikates.  Polecamy także: Rydze marynowane w occie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzyby kiszone - jak ukisić grzyby? [WIDEO]

Grzyby kiszone - jak ukisić grzyby? [WIDEO]

Kiszone grzyby po opłukaniu będą smakować jak świeże. Mogą być wykorzystywane do dań z grzybów, jako dodatek do innych potraw lub składnik sałatek. Dla osób z nadkwasotą, które nie mogą spożywać marynat z octem, są zdrowszą opcją. Podczas kiszenia otrzymujemy także sok, który stanowi dobrą przyprawę do zup, sosów czy bigosu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Marynowane pikantne kapelusze - grzybki w ostrej marynacie [WIDEO]

Marynowane pikantne kapelusze - grzybki w ostrej marynacie [WIDEO]

Czasami przyda się odmiana, a więc tym razem nieco ostrzejsza marynata, a grzybki tak przygotowane doskonale urozmaicą zimową porą nasze mięsne pieczenie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mielone grzyby na farsz w słoikach na zimę: przepis konkursowy

Mielone grzyby na farsz w słoikach na zimę: przepis konkursowy

Mielone grzyby na farsz do pierogów, krokietów i kotletów w słoikach na zimę to przepis wyróżnionych w konkursie grzybowym. Autorką przepisu na mielone grzyby na farsz jest Teresa Skonieczna, która zdobyła jedną z trzech nagród pocieszenia. Konkurs odbył się we wrześniu 2017 r. Konkursowe jury wybierając ten przepis doceniło prostotę wykonania i przydatność przetwory z grzybów. Farsz przygotowany według przepisu na mielone grzyby przyda się w każdym gospodarstwie domowym. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 4